5.891 νοικοκυριά εντάσσονται στο "Εξοικονομώ κατ’ οίκον"

Απόφαση ένταξης ακόμη 5.891 νοικοκυριών και έγκρισης 1.170 αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον εξέδωσε το ΕΤΕΑΝ. Οι υπαγωγές των ωφελούμενων έγιναν με σειρά προτεραιότητας ανά περιφέρεια, σύμφωνα με την κατανομή των κονδυλίων μέχρι την εξάντλησή τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ.

Με αφετηρία την 29η Σεπτεμβρίου 2017, οι ωφελούμενοι θα ενημερώνονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για να προβούν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εντός 45 ημερών.

Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής στις επόμενες στη σειρά επιλαχούσες αιτήσεις.

Στην απόφαση μεταξύ άλλων τονίζεται:

Εντός δέκα (10) ημερών από την γνωστοποίηση της απόφασης υπαγωγής, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί  προσκαλούν τους Ωφελούμενους για υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.
Εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από τη γνωστοποίηση των αποφάσεων υπαγωγής στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, υπογράφονται οι δανειακές συμβάσεις κατά τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 4 του Οδηγού του Προγράμματος.
Δεν επιτρέπεται καμία παράταση της ανωτέρω προθεσμίας.
Η μη υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Ωφελούμενο εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας-των σαράντα πέντε (45) ημερών- συνεπάγεται αυτοδίκαια την υπαναχώρηση του Ωφελούμενου και ο Δικαιούχος προβαίνει στην αντικατάστασή του βάσει του πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων Ωφελουμένων, τροποποιώντας την οικεία απόφαση υπαγωγής.
Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Ωφελούμενο συνεπάγεται αποδοχή των όρων της απόφασης  υπαγωγής.
Μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρέχεται στον Ωφελούμενο δυνατότητα εκταμίευσης προκαταβολής ποσού του δανείου που αντιστοιχεί στο 70% του ύψους του δανείου. Η 5(8) εκταμίευση της προκαταβολής πραγματοποιείται από τους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς εντός τριών (3) εβδομάδων από  την αντίστοιχη εντολή του ωφελούμενου για την πληρωμή των προμηθευτών / αναδόχων, απ’ ευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό τους.

Η εντολή του ωφελούμενου για την πληρωμή των προμηθευτών / αναδόχων γνωστοποιείται στο χρηματοπιστωτικό οργανισμό το αργότερο εντός ενός (1) μήνα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Ο ωφελούμενος του Προγράμματος υποχρεούται:

  • Να αποδεχθεί τους όρους συμμετοχής του στο Πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, όπως  αυτές αποτυπώνονται στον Οδηγό του Προγράμματος.
  • Να τηρεί τους όρους που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα.
  • Να δεχθεί προγραμματισμένους επιτόπιους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά ή κοινοτικά όργανα, μετά από πρότερη συνεννόηση, διευκολύνοντας το έργο τους και παρέχοντας τα σχετικά ζητούμενα στοιχεία.
  • Να διατηρήσει το έργο για πέντε (5) έτη από την ολοκλήρωσή του.
  • Να τηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων, την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ή/και άδειες που προβλέπονται από αυτή.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Η έκδοση αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις αγορές. Στις …