Μάταιη η αναμονή αυτόματου συμψηφισμού επιστροφών φόρου με ΕΝΦΙΑ

Μετά τους μαζικούς συμψηφισμούς που έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι επόμενοι συμψηφισμοί αναμένεται να γίνουν εντός του Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν κύκλοι της ΑΑΔΕ, αλλά χιλιάδες φορολογούμενοι, έμειναν χωρίς αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου με ΕΝΦΙΑ...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια που θα πρέπει να στηθούν στην ουρά της εφορίας τους για να πετύχουν το συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. Το πρόβλημα στους έγγαμους είναι ότι ενώ στο φόρο εισοδήματος εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό, ο φόρος ακινήτων, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, εκκαθαρίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να αναγκάζονται να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να κάνουν τον συμψηφισμό χειρόγραφα με αίτηση.

Οι φορολογούμενοι περιμένουν να γίνει αυτόματος συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ αλλά μάταια. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και αύριο καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αν δεν το πράξουν η δόση θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα χρεωθούν με τόκο 0,73%.

Πιο συγκεκριμένα, τα έγγαμα ζευγάρια και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση και τους εκδίδεται κοινό εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή επιστροφή φόρου, δικαιούχος της επιστροφής είναι, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο σύζυγος. Στον ΕΝΦΙΑ, που γίνεται ξεχωριστή εκκαθάριση ο επιστρεφόμενος φόρος εισοδήματος «σβήνει» μόνο τον ΕΝΦΙΑ του συζύγου και μόνο στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου είναι μικρότερο ή ίσο με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του έχει βεβαιωθεί.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε μαζικούς συμψηφισμούς μεταξύ των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι σύζυγοι με το ποσό που έγραφε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Στις περιπτώσεις που ο φόρος ακινήτων ήταν μικρότερος από τον επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος τότε προέκυψε υπόλοιπο που πρέπει να επιστραφεί στο ζευγάρι, αλλά δεν συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ της συζύγου. Τελικά οι σύζυγοι, με βάση όσα ισχύουν έως σήμερα, αναγκάζονται να επισκέπτονται την εφορία προκειμένου να προχωρήσουν σε συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με το φόρο εισοδήματος υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει το "newsbeast" γνωρίζουν το πρόβλημα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδοθεί τελικά μια εγκύκλιος με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών στους συζύγους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021 Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο …