«Περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ψηφιακής Δημοκρατίας στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς»


"Το διακύβευμα του να ψηφίσουν κάποιοι από...τον «καναπέ του σπιτιού τους» για επικεφαλής του νέου εγχειρήματος της κεντροαριστεράς, είναι η πιθανή υπονόμευση μιας διαδικασίας που θα πρέπει να μας φέρει ξανά όλους κοντά, μπροστά στις κάλπες. Να συναναστραφούμε, να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, να «μαλώσουμε», να αγωνιστούμε για τις δικές μας προτιμήσεις. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, υπονομεύεται μια διαδικασία που θα πρέπει να αποτελέσει τη μεγάλη γιορτή της επανασύστασης του δημοκρατικού κέντρου. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, πιστεύω βαθύτατα ότι η ψηφιακή δημοκρατία επιβάλλεται να είναι μέσα στα προτάγματα του νέου εγχειρήματος.

Μην χάσουμε όμως την ουσία...

Πολλοί από τους μεταρρυθμιστές που ευαγγελίζονται την ψηφιακή δημοκρατία, έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν. Συχνά ήταν πολύ γραμμικοί και μηχανιστικοί στο να υιοθετήσουν την παραδοχή ότι η τεχνολογία ήταν η λύση, αντί να εστιάζουν στον συνδυασμό της τεχνολογίας και των νέων οργανωτικών μοντέλων. Έχουν αποτύχει να μάθουν το μάθημα τους από την δεκαετία του 1990 στο ότι η δημοκρατία είναι ένα σύμπλεγμα πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών και των συνηθειών συμβιβασμού, καθώς και των επίσημων μηχανισμών ψηφοφορίας.

Και πολλοί ήταν επαρκώς προσαρμοσμένοι στους πολύ διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους λαμβάνουν χώρα διάφορα είδη επιχειρηματολογίας και διαλόγου, καθώς κάποιοι πλαισιώνονται από συμφέροντα, άλλοι με πολύ τεχνικές γνώσεις, άλλοι ακόμα πλαισιώνονται πάρα πολύ από ηθικές θέσεις. Υπάρχει συχνά μια ελπίδα ότι «ψηφιακά» σημαίνει και ένας πιο αποτελεσματικός και πιο φθηνός τρόπος για να γίνει κάτι. Σε κανένα από τα παραδείγματα που έχουμε δει δεν συμβαίνει αυτό.

Για να λειτουργήσει η ψηφιακή δημοκρατία συχνά απαιτείται εκτεταμένη παραδοσιακή προσπάθεια προσέγγισης παράλληλα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας. Οι πρωτοβουλίες ψηφιακής δημοκρατίας απαιτούν ομάδες για να τις παραδώσουν και να τις υποστηρίξουν, χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής και του λογισμικού, καθώς και επενδύσεις σε προσωπικό ή/και εθελοντές για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες δεξιότητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να υπάρχει η ικανότητα να αξιολογηθεί ένας μεγάλος όγκος συνεισφορών, με ψηφιακό back-end που θα υποστηρίζει την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνονται. Έχουμε μια τέτοια «πολυτέλεια» αυτή την ώρα; Πιστεύω πως όχι. Πολλές φορές, σε μια έπαρση μεγαλοϊδεατισμού, ξεχνάμε ότι δεν είμαστε πλέον ο φορέας του 46% του 2009.

Μόνο ίσως εκείνο το κόμμα με αρχηγό τον ΓΑΠ, έναν ένθερμο υποστηρικτή κάθε τι καινοτόμου, θα είχε την οργανωτική υποδομή και ικανό αριθμό εθελοντών να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Τώρα που προσπαθούμε να συγκολλήσουμε τα συντρίμμια μας, θα μπορούσαμε απλά να...ξεκινήσουμε την επόμενη της εκλογής του/της επικεφαλής, εκεί όπου θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το αφήγημα, το σχήμα, τα σύμβολα, τα ιδεολογικά προτάγματα, τις πολιτικές και τα καταστατικά όργανα. Εκεί θα έχουμε το περιθώριο να «πειραματιστούμε» τεχνολογικά και να ανοίξουμε πρώτοι εμείς το βιβλίο της ψηφιακής δημοκρατίας στη χώρα μας."

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: Εκπρόσωπος Τύπου ΓΣΕΕ - Πρόεδρος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Mάχη το καλοκαίρι

Ο κος Κικίλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί ύψους 1,5 …