«ΑΝΩ ΚΑΤΩ» ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΥΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Φαίνεται ότι οι εκλογές ενός σωματείου - μέλους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, έχουν κάνει «άνω κάτω» τα μέλη της Διοίκησης της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν διαχωριστεί σε δύο μέρη.

Από τη μια η παράταξη «Ε.Α.Κ» (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) που κατά πολλούς καταγγέλλεται ότι έχει την (άτυπη) στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλου μέρους της εργοδοσίας των μεγάλων εταιρειών στα SUPER MARKETS και από την άλλη οι παρατάξεις «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» (του σημερινού προέδρου της ΟΙΥΕ Δ. Καραγεωργόπουλου), «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) και  «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ» (της τέως προέδρου Μεταξίας Στεκουλέα). Τα χαρτιά της δεν έχει ανοίξει επί του παρόντος η «ΔΑΚΕ», την οποία κύκλοι της ΟΙΥΕ την κατατάσσουν μάλλον στο «στρατόπεδο» ΕΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ.

Τα επεισόδια πολλά και σε «δόσεις» το τελευταίο διάστημα στο χώρο διεξαγωγής των εκλογών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ», του σωματείου δηλαδή για το οποίο γίνεται ο «καυγάς» και ελέγχεται από τις δυνάμεις της ΕΑΚ. Οι αντεγκλήσεις για εργοδοτική παρεμβατικότητα και τρομοκρατία, για "ανοιχτά" μητρώα, για υποψήφιους διευθυντές και στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης των εργοδοτών, για βιαιοπραγίες συνδικαλιστών και για δικαστικούς αντιπροσώπους που παρανομούν, «πάνε και έρχονται» τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέλη της Διοίκησης της ΟΙΥΕ είναι ανάστατα, ειδικά μετά το ομολογουμένως  «περίεργο» περιστατικό που έλαβε χώρα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όταν σε δικαστική διένεξη ανάμεσα σε μέλη του σωματείου και το ίδιο το σωματείο, εμφανίστηκε δικηγόρος Αθηνών ως προσθέτως παρεμβαίνων υπέρ του Σωματείου για λογαριασμό της Ομοσπονδίας (;), χωρίς να έχει στα χέρια του σχετική εξουσιοδότηση από την ΟΙΥΕ και χωρίς ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος να έχει λάβει γνώση για μια τέτοια παρέμβαση. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε άμεση αντίδραση του προέδρου και των παρατάξεων της ΟΙΥΕ, εκδόθηκαν ανακοινώσεις καταγγελίας του περιστατικού, με 12 μέλη του ΔΣ να ζητούν τη σύγκληση του οργάνου προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες.

Και εδώ είναι που αρχίζει το «κρυφτούλι»…με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΙΥΕ κ. Παναγιώτη Κυριακούλια να ισχυρίζεται λόγους "ανωτέρας βίας" και «κόλλημα» για τις επόμενες 10 ημέρες (;;;)....«μπλοκάροντας» με τον τρόπο αυτό τη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΔΣ. Την ίδια στιγμή και ενώ καθυστερεί η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, μέλη του ΠΑΜΕ «μπουκάρουν» στο χώρο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών (ΚΥΒΕ Περιστερίου) και γίνεται…το «έλα να δεις».

Μετά το περιστατικό οι ανακοινώσεις «δίνουν και παίρνουν» με την παράταξη της ΕΑΚ να καταγγέλλει βιαιοπραγίες και το ΠΑΜΕ να μιλά ευθέως για παρανομίες, παρεμβάσεις της εργοδοσίας και αλλοίωση της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, οι οποίοι καταγγέλλεται ότι προσέρχονταν με «συνοδεία» των διευθυντών τους μέχρι την κάλπη και με τα μητρώα του Σωματείου να είναι «ανοιχτά» και να εγγράφεται…όποιος περνά απέξω…

Τα ζητήματα αυτά απασχολούν μέχρι και συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, το οποίο τελικά παίρνει θέση, λαμβάνει πλειοψηφικά απόφαση με τις δυνάμεις της ΕΑΚ να αποχωρούν. Με σχετικό ΔΤ την επόμενη μέρα το ΕΚΑ καταγγέλλει την εκλογική διαδικασία του σωματείου και όσα εκεί συμβαίνουν.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣ της ΟΙΥΕ κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, η παράταξη του οποίου πρώτη (από το συνέδριο του 2016) είχε καταγγείλει τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις αυθαιρεσίες και τις παρατυπίες στις εκλογικές διαδικασίες των Super Markets, φαίνεται να κρατά πιο μετριοπαθή στάση. Προτάσσει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας και ζήτημα νομιμότητας της πρόσθετης παρέμβασης που φαίνεται να άσκησε παράνομα δικηγόρος για λογαριασμό της ΟΙΥΕ, εισηγούμενος μέχρι και καταγγελία σε βάρος του στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Στα ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή  την εκλογική διαδικασία του σωματείου, θα κινηθεί στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης της παράταξής του. Ό ίδιος έχει άλλωστε τοποθετηθεί κατά της άμεσης θεσμικής εμπλοκής των δευτεροβάθμιων οργάνων σε ενδοσωματειακές ή διασωματειακές αντιδικίες πρωτοβάθμιων σωματείων, θεωρώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση είναι καθήκον πρωτίστως των απλών εργαζομένων φυσικών μελών, των υποψηφίων κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, αλλά και των συνδικαλιστικών παρατάξεων του κλάδου  - δια των εκπροσώπων τους - που έχουν έννομο συμφέρον. Εξάλλου σε κάθε εκλογικό συνέδριο της ΟΙΥΕ, εξετάζεται ο φάκελος κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης και τα νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ οι παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους έχουν δικαίωμα να θέτουν ζητήματα προς ψηφοφορία, εντός του πλαισίου του καταστατικού και του νόμου.

Όλη αυτή η κατάσταση θα απασχολήσει τελικά σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΥΕ, την επόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή», αφού οι εκλογές του σωματείου έχουν παραταθεί για μια ακόμα εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος της Εφορευτικής Επιτροπής.

Διαβάστε παρακάτω την πρόσκληση της ΟΙΥΕ, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος και η Αν. Γραμματέας της ΟΙΥΕ

«Προς

Τα Μέλη της Διοίκησης της ΟΙΥΕ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Λαμβανομένου υπόψη:

  1. Των πρόσφατων γεγονότων γύρω από τις εκλογικές διαδικασίες της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - μέλους μας, με την επωνυμία "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ", γεγονότα που οδήγησαν την εν λόγω οργάνωση στις δικαστικές αίθουσες.
  2. Την παράνομη πρόσθετη παρέμβαση που πραγματοποίησε δικηγόρος Αθηνών για λογαριασμό της ΟΙΥΕ, υπέρ της ως άνω πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης δίχως εξουσιοδότηση των καταστατικά αρμόδιων οργάνων.
  3. Την μέχρι σήμερα υπεύθυνη και συνδικαλιστικά ορθή στάση της ΟΙΥΕ, να μην παρεμβαίνει σε ενδοσωματειακές ή διασωματειακές αντιδικίες οργανώσεων - μελών της.
  4. Τα αιτήματα 12 μελών της ολομέλειας του ΔΣ και των παρατάξεων ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, που με ξεχωριστά αιτήματα ζητούν τη σύγκληση της ολομέλειας του Δ.Σ.
  5. Τις ήδη διατυπωθείσες δυσκολίες και λόγους ανωτέρας βίας (ταξίδι στο εξωτερικό) του Γενικού Γραμματέα της ΟΙΥΕ συνάδελφου Παναγιώτη Κυριακούλια να παρασταθεί σε Έκτακτη Συνεδρίαση εντός της αυτής εβδομάδας και να συνυπογράψει μαζί με τον πρόεδρο τη σχετική πρόσκληση.
  6. Τις διατάξεις του καταστατικού της ΟΙΥΕ.

Καλείστε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που θα γίνει στα γραφεία της (Ψαρών 2 και Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Καραϊσκάκη – 2ος όροφος), την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 π.μ., με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης:

  • Συζήτηση και παροχή εξηγήσεων για την δικαστική εμπλοκή της ΟΙΥΕ, την αντικαταστατική και παράνομη πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - μέλους μας, με την επωνυμία "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ" - Ανάκληση της από 22.9.2017 Πρόσθετης Παρέμβασης της ΟΙΥΕ - Απόδοση Τυχόν Ευθυνών - Δημοκρατικές Διαδικασίες.

Για την ΟΙΥΕ

             Ο Πρόεδρος                               Η Αναπλ.  Γεν. Γραμματέας

                                                                 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ                  ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …