Κατασχέσεις πρώτων κατοικιών τώρα και από τους...Δήμους!

Nα ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών προς τους δήμους σε 100 δόσεις που «τρέχει» αυτό το διάστημα καλούν τους πολίτες αρμόδια στελέχη δήμων απ’ όλη την χώρα, καθώς, όπως τονίζουν, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν ακόμη και με πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, οι υπηρεσίες των δήμων αναμένουν εντός των επόμενων εβδομάδων την εγκύκλιο της ΑΔΑΕ η οποία θα βασίζεται στο νέο αυστηρότερο σύστημα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τους δήμους. Υπενθυμίζουν, δε, ότι με βάση το προηγούμενο σύστημα για να διενεργηθεί πλειστηριασμός απαιτούνταν περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ με το νέο μόλις 15 ημέρες. Ταυτόχρονα, καθως και τα έσοδα των δήμων θεωρούνται πλέον δημόσια, δεν υπάρχει, όπως παλαιότερα προτεραιότητα του Δημοσίου, δηλαδή, πρώτα πληρώνουμε τις οφειλές στην εφορία και μετά στο δήμο.

Πάντως, τα ίδια στελέχη των δήμων, τονίζουν στο "aftodioikisi.gr" ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι οφειλέτες χρωστούν μικρά ποσά που εύκολα μπορούν να διακανονιστούν μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων. Παράλληλα εξηγούν ότι ο πλειστηριασμός είναι το τελευταίο μέσο που θα εφαρμόσει ένας δήμος, καθως αφενός, προηγούνται άλλες διαδικασίες (δέσμευση λογαριασμού καταθέσων, δέσμευση ΑΦΜ κλπ) και αφετέρου, όπως αφήνουν να εννοηθεί, κάτι τέτοιο έχει και μεγάλο πολιτικό κόστος για τη δημοτική Αρχή.

Να σημειωθεί ότι, με βάση το νόμο, οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων υποχρεούνται να δεσμεύουν ΑΦΜ (φορολογική ενημερότητα) για ποσά άνω των 293 ευρώ και να προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα (δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί κατοικίας) για οφειλές ένω των 500 ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021 Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο …