Αν περιμένετε να πληρωθείτε από το Δημόσιο, απατάστε!

Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τους στόχους και τις δεσμεύσεις για να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες έως το τέλος του προγράμματος, το 2018. Στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού μιλά για «μείωση» και όχι «εκκαθάριση» (δηλαδή εξόφληση) των χρεών, όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο με το οποίο έκλεισε η 2η αξιολόγηση τον Ιούλιο φέτος.

Τα χρέη αυτά ανέρχονταν (έως τον Ιούλιο του 2017) σε 5,435 δισ. ευρώ. Για αυτά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα αναφέρει στην σελίδα 28 ότι:

«Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018».

Πριν ακριβώς 3 μήνες όμως, στις 2 Ιουλίου 2017, το Τεχνικό Μνημόνιο δεν έλεγε πως «εκτιμάται ότι θα μειωθούν» αλλά έλεγε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφληθούν, όπως εξηγεί το "newmoney.gr."

Για την ακρίβεια, στη σελίδα 27 του Τεχνικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναγράφεται ότι «Οι αρχές δεσμεύονται για την εκκαθάριση του εκκρεμούς αποθέματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2018» («The authorities will commit to clearing the outstanding stock of arrears to the private sector by June 2018»).

Άρα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα λεφτά τους, όπως έλεγε τον Ιούλιο, αλλά «εκτιμά ότι θα μειωθούν» τα ληξιπρόθεσμα, αν και εφόσον μάλιστα πάνε όλα καλά.

Και στο προσχέδιο αναφέρεται πάντως ότι «στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, με κύριο στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».

Παρά την ειδική χρηματοδότηση (δηλαδή τα έξτρα δάνεια) η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον στον στόχο της για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά εκφράζει εκτιμήσεις για μείωσή τους.

Με βάση το προσχέδιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανέρχονται σε 5.435 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 7.405 εκατ. ευρώ.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βιβλίο προσφορών: Άνοιξε για το 30ετές ομόλογο

Το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ Άνοιξε σήμερα Τετάρτη το βιβλίο προσφορών …