Κατά 20% οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ έως 20% ή να βάλει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει η «τρύπα» κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Τι θα γίνει λοιπόν;

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν κατά το "Παρασκήνιο" ότι δύο τινά μπορούν να συμβούν. Μέρος της «τρύπας» να καλυφθεί από το κράτος και το υπόλοιπο από τους καταναλωτές. Δεύτερη απάντηση, όμως, παραπέμπει στο έλλειμμα εσόδων άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ, που καθιστά απαγορευτική την εξέλιξη αυτή. Ακόμη, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η κυβέρνηση θέλει να ελαφρύνει τη δαπάνη που πληρώνει η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτεί τα νησιά.

Αν λοιπόν οι απώλειες εσόδων συνεχιστούν, τότε, λένε οι ίδιες πηγές, δύσκολο να αποφύγουμε μια αύξηση 20% στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Αν συμβεί αυτό, τότε η πλειοψηφία των καταναλωτών θα δεχθεί μοιραία αύξηση, που θα προξενήσει νέα οικονομική ζημιά.

Οι ειδικοί λένε ότι αν πάμε στο σενάριο των αυξήσεων, τότε:

  1. Η αύξηση για την πρώτη κλίμακα (0-1.600 Κwh), από 8 ευρώ, πάει στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  2. Η δεύτερη κλίμακα (1.600-2.400 Kwh), από 45 ευρώ, θα πάει στα 55 ευρώ.
  3. Η τρίτη κλίμακα, από 2.400 Kwh, θα «πετάξει» στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να τονισθεί ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι τμήμα της κοινωνικής πολιτικής για τους κατοίκους των νησιών. Τώρα πληρώνει η ΔΕΗ. Και αυτό γιατί το ρεύμα στα νησιά παράγεται από μαζούτ και πετρέλαιο. Το κράτος, για να μην επιβαρύνει με τριπλάσιο κόστος τους κατοίκους των νησιών, έχει μετακυλίσει το κόστος σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ…

Λύση στο θέμα υπάρχει; Η κυβέρνηση έχει πει ότι «τα επόμενα χρόνια θα μηδενιστεί η υπερχρέωση των νοικοκυριών». Υπονοεί ότι πάμε σε διασύνδεση των νησιών έως το 2022, που θα οδηγήσει να ηλεκτροδοτούνται τα νησιά από την κεντρική χώρα. Η ΡΑΕ έχει προτείνει οφειλές 360 εκατ. ευρώ να μεταφερθούν μετά το 2020, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ως προς το Κοινωνικό Τιμολόγιο προτείνεται δραστική λύση, ώστε μόνο οι απολύτως φτωχοί να το δικαιούνται. Δηλαδή, μείωση τιμής έως 80% στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης. Ένα δεύτερο ισχυρό οικονομικό τράνταγμα έρχεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από το 2018, αφού η Επιχείρηση ζητάει αναδρομικά έως και 700 εκατομμύρια ευρώ, που όμως θα μπουν στους λογαριασμούς έως το 2020.

Οι αδικίες
Σήμερα έχουμε κλίμακα από 0 έως 1.600 kwh με τιμή 0,00699 ευρώ ανά kwh, μια δεύτερη από 1.601 έως 2.000 kwh με τιμή 0,01570 ευρώ, η τρίτη κλίμακα από 2.001 έως 3.000 kwh με χρέωση 0,03987 ευρώ ανά kwh και η κλίμακα πάνω από 3.001 kwh με τιμή 0,04488 ευρώ. Αν δηλαδή ένας καταναλωτής υπερβεί μία κλίμακα, χρεώνεται με την τιμή της επόμενης για όλες τις κιλοβατώρες που κατανάλωσε από την πρώτη κιλοβατώρα. Στο εξής –άγνωστο πότε– ο καταναλωτής θα χρεώνεται με τις τιμές τις επόμενης κλίμακας μόνο για τις πρόσθετες κιλοβατώρες.

Αυξήσεις ανά κλίμακα

  • Η αύξηση για την πρώτη κλίμακα (0-1.600 Κwh), από 8 ευρώ, πάει στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Η δεύτερη κλίμακα (1.600-2.400 Kwh), από 45 ευρώ, θα πάει στα 55 ευρώ.
  • Η τρίτη κλίμακα, από 2.400 Kwh, θα «πετάξει» στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …