Εθνική Στρατηγική για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία Οι τρεις άξονες

 

Την Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία, υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός θέτει ως κεντρική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη θεσμοθέτηση του «Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία», στη βάση τριών αξόνων:

1) Ενδυνάμωση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία για όλους τους εργαζομένους, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.

2) Ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ενημέρωσης.

3) Βελτίωση των διαδικασιών αναγγελίας και των συστημάτων καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Το «Εθνικό Σύστημα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» υλοποιείται σε τρεις κατευθύνσεις: α) παραγωγή πολιτικών, νομοθεσίας και κανόνων λειτουργίας, β) δημιουργία υποστηρικτικών δομών, γ) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπου ήδη σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα η διεξαγωγή πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία και εκστρατείες ενημέρωσης.

«Η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με τις προτεραιότητες που θέτει, στοχεύει στο να αλλάξει το τοπίο στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο σε εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

24ωρη απεργία για τις 14 Νοεμβρίου Η απόφαση ελήφθη από την ΑΔΕΔΥ

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 14 Νοεμβρίου προχώρησε η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας αυξήσεις σε μισθούς …