Για οφειλή εργοδοτικής εισφοράς ο πλειστηριασμός 1ης κατοικίας 62χρονης

Για υπηρεσιακή ενέργεια διακοπής της παραγραφής «εικοσαετούς οφειλής, εργοδοτικής εισφοράς» και αποφυγής καταλογισμού «ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών σε βάρος των υπαλλήλων» έκανε λόγο ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης σχετικά με την κατάσχεση πρώτης κατοικίας μιας 62χρονης επιχειρηματία, από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, για χρέη προς το πρώην ΙΚΑ.

Σε απάντησή του σε δημοσίευμα, ο κ. Μπακαλέξης σημείωσε πως πρόκειται για «μια οφειλή, εργοδοτικής εισφοράς, η γυναίκα χρησιμοποιούσε προσωπικό επί χρόνια, είναι τριάντα χιλιάδες, είναι από το 1998, συμπληρώνεται εικοσαετία και επειδή θα υπόκειτο σε παραγραφή έγινε παραγγελία κατάσχεσης για να διακοπεί η παραγραφή» είπε ο κ. Μπακαλέξης και συνέχισε: «Επειδή υπήρχε κίνδυνος παραγραφής, προκειμένου οι υπάλληλοι να διακόψουν την παραγραφή για να μην έχουν ποινική και πειθαρχική ευθύνη -κι έτσι έπρεπε να κάνουν δηλαδή, απλά το τονίζω, εάν δεν το έκαναν έχουν ευθύνη- δώσανε παραγγελία κατάσχεσης για να διακόψει την παραγραφή».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφερόταν σε παραγγελία κατάσχεσης ενός διαμερίσματος ιδιοκτησίας και πρώτης κατοικίας της συγκεκριμένης οφειλέτου, στο οποίο κατοικεί με το παιδί της, εμβαδού 64 τ. μ., εκτιμητέας αξίας τριάντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Το ειδοποιητήριο τής κοινοποιήθηκε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) της Θεσσαλονίκης, έναντι της μη καταβληθείσας εργοδοτικής εισφοράς, μεταξύ των ετών 1998-2006, ύψους τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ, που με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 63.899 ευρώ.

Με αφορμή το δημοσίευμα, σε δήλωση του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισε «έγκλημα να μην εξαιρείται η πρώτη κατοικία» από πλειστηριασμούς για χρέη, ειδικά προς το δημόσιο και πρόσθεσε: «Το ΕΕΘ καλεί την κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει εδώ και τώρα σε ρύθμιση με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, όχι μόνο έναντι των τραπεζών, αλλά και έναντι του δημοσίου».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη συγκεκριμένη υπόθεση εξήγησε ότι ήταν μια τυπική υπηρεσιακή ενέργεια, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του οργανισμού και στη διακοπή της παραγραφής της οφειλής και ότι «ούτε ημερομηνία πλειστηριασμού αναγράφεται, ούτε έχει παρεμποδιστεί η ίδια να χρησιμοποιεί το σπίτι της».

«Ο ΕΦΚΑ δεν παίρνει σπίτια και ειδικά την πρώτη κατοικία, έγινε παραγγελία κατάσχεσης για να διακοπεί η παραγραφή» διευκρίνισε ο κ. Μπακαλέξης και συνέχισε: «Δεν της θίγουμε τη χρήση του σπιτιού, δεν έχουμε πλειστηριασμό, δεν έχουμε τίποτε, ήταν μια κίνηση για να διακοπεί η παραγραφή της οφειλής».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία

Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για την …