670.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εισέλθει σε δύσκολα οικονομικά μονοπάτια

Κρίσιμο θα είναι το τρίμηνο Νοεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018 για 670.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό γιατί τους περιμένει ένα πολλαπλό κρας-τεστ από πλευράς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό το τεστ θα κρίνει ποιοι επαγγελματίες θα επιβιώσουν οικονομικά και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα-ικανότητα και ποιοι, αντίθετα, θα "εξαφανιστούν" από την αγορά υπό το βάρος ασήκωτων ασφαλιστικών βαρών και των κατασχέσεων.

Η διαδικασία αυτή θα περάσει συμπληρώνει το "capital.gr" άμεσα ή έμμεσα, από την "κρίση" της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για τη γ' αξιολόγηση του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής, η οποία ξεκίνησε προχθές.

Τα πιο κρίσιμα ζητήματα είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, ο συμψηφισμός των εισφορών των μη μισθωτών και, τέλος, η ένταξη των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόσων (ΑΑΔΕ).

Ρύθμιση 120 δόσεων και οικονομική επιβίωση των επαγγελματιών

Πιο συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα -σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου-, αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την περιβόητη "ρύθμιση των 120 δόσεων" για χρέη προς τα Ταμεία.

Το "πράσινο φως" προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δώσουν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Τα έως τώρα σημάδια είναι θετικά, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές.

Όσοι οφειλέτες ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα-ικανότητα (και έτσι και φορολογική ενημερότητα, εφόσον φυσικά δεν έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία) και παράλληλα να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητά τους.

Όσοι οφειλέτες δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόεων ή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, θα βρεθούν στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), δηλαδή θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, οδηγούμενοι έτσι στον οικονομικό αφανισμό.

Συμψηφισμός εισφορών επαγγελματιών και πλεόνασμα ΕΦΚΑ

Την ίδια ώρα που αναμένεται η ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη που "γεννήθηκαν" έως 31/12/2016, άγνωστο παραμένει πότε ακριβώς θα αναρτηθούν οι τρέχουσες εισφορές των επαγγελματιών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016, μαζί και οι αναδρομικές επιβαρύνσεις ή επιστροφές.

Επιβαρύνσεις θα έχουν όσοι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 υψηλότερο εισόδημα από ό,τι το 2015.

Επιστροφές θα έχουν όσοι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2015 σε σχέση με το 2016.

Δεν έχει, όμως, ανακοινωθεί ούτε το πότε ούτε το πως θα γίνουν αυτές οι αναδρομικές χρεώσεις ή οι επιστροφές.

Δεδομένου ότι στο υπουργείο Εργασίας προβλέπουν πτώση 12% στα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών το 2018 σε σχέση με το 2017, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να μεταφερθεί η έναρξη καταβολής των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το εισόδημα του 2016 στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Μία τέτοια μετάθεση θα επέτρεπε να μην διαταραχθεί καθόλου η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Τυχόν "διατάραξη" της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ θα έθετε σε αμφισβήτηση το "αφήγημα" του πλεονάσματος του εν λόγω υπερ-ταμείου για το 2017, το οποίο αποτελεί το βασικό πολιτικό όπλο της κυβέρνησης στον αγώνα της να πείσει τους θεσμούς να δοθεί έξτρα επίδομα 1.000 ευρώ στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πριν τα φετινά Χριστούγεννα.

Προς την κατεύθυνση της παράτασης της καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το εισόδημα του 2016 συντείνει η απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ για παράταση στην προθεσμία καταβολής των εισφορών των ασφαλισμένων των τέως ΕΤΑΑ και ΟΓΑ με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές του 2016 θα πρέπει να καταβληθούν έως 31/1/2018 και όχι έως 30/11/2016 όπως προέβλεπε η προηγούμενη προθεσμία.

Ενοποίηση μηχανισμών είσπραξης εισφορών - φόρων υπό την ΑΑΔΕ

Πριν καλά - καλά αποσαφηνισθεί το πότε θα καταβληθούν οι εισφορές των μη μισθωτών με βάση το εισόδημα του 2016, αλλά και το πότε και πως θα γίνει ο συμψηφισμός με τις φετινές εισφορές, πρέπει να "τρέξει" η διαδικασία ένταξης των μηχανισμών είσπραξης εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης - θεσμών, το θέμα αυτό τέθηκε από πλευράς των δεύτερων. Και αυτό γιατί το Μνημόνιο προβλέπει ότι η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών υπό την ΑΑΔΕ πρέπει να γίνει από 1/1/2018.

Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, θα προκληθεί νέα αναστάτωση στους κόλπους των επαγγελματιών.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …