Οι περιπτώσεις διακοπής της άδειας ανατροφής τέκνου

Εγκύκλιο για τη διακοπή άδειας ανατροφής τέκνου στην περίπτωση μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας ή επαπειλούμενης κύησης, η βασίζεται στα Σχετικά Άρθρα 52, 53, 55 και 56 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας), εξέδωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

"Κατόπιν ερωτημάτων υπηρεσιών σχετικά με την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας) και τη δυνατότητα διακοπής της εφόσον προκύψει ανάγκη λήψης μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας ή κανονικής άδειας κυοφορίας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Ο σκοπός χορήγησης της άδειας ανατροφής τέκνου συνίσταται στο να παράσχει στο γονέα υπάλληλο τη δυνατότητα να αναθρέψει το τέκνο του και διαφέρει από το σκοπό της μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, ο οποίος συνίσταται
στο να παρασχεθεί στον υπάλληλο ο απαραίτητος χρόνος ανάρρωσης από ασθένεια.

  • Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που ο/η υπάλληλος ασθενήσει ενόσω βρίσκεται σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του και να αιτηθεί αναρρωτικής άδειας.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διακοπή της άδειας ανατροφής επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που ο γονέας επιβάλλεται να λάβει μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας). Δεν επιτρέπεται η διακοπή της άδειας ανατροφής για τη λήψη βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας.

  • Η έγκριση και η χορήγηση αναρρωτικής άδειας διακόπτει την άδεια ανατροφής τέκνου. Μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας ο/η υπάλληλος λαμβάνει αμέσως την διακοπείσα άδεια ανατροφής και συγκεκριμένα το διάστημα που υπολείπεται έως τη συμπλήρωση αυτής.

Επίσης η εννεάμηνη άδεια ανατροφής διακόπτεται και στην περίπτωση επαπειλούμενης κύησης εφόσον η υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις λήψης κανονικής άδειας κυοφορίας της παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 3528/2007
(Υπαλληλικός Κώδικας). Στην περίπτωση αυτή, το υπολειπόμενο διάστημα της άδειας ανατροφής για το πρώτο τέκνο θα ληφθεί όταν ο/η υπάλληλος έχει ολοκληρώσει την άδεια ανατροφής για το νέο τέκνο και εφόσον το πρώτο τέκνο δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του.

  • Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα διακοπής της άδειας ανατροφής προκειμένου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης (Εγκύκλιος αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346/29.5.2017).

Οι ανωτέρω διευκρινήσεις ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ."

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν ολόκληρη επιστροφή φόρου

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το …