9 χρόνια νωρίτερα σύνταξη με...35ετία!

Δικαίωμα για «πρόωρη» με 35ετία έχουν πλέον 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι σε πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν έως και εννέα χρόνια νωρίτερα. Η έκδοση της τελικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ για την διαδοχική ασφάλιση –μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας- οριστικοποίησε το πλαίσιο.

Εκτός από τις μητέρες ανηλίκων και οι άνδρες ασφαλισμένοι έχουν αντίστοιχες ευκαιρίες με διαφορετικές προϋποθέσεις. Η διαφορά είναι πως οι άνδρες «γλιτώνουν» λιγότερα χρόνια απ’ ότι οι μητέρες.

Αναλυτικά η εν λόγω ευκαιρία αφορά 10.000 ασφαλισμένους (κυρίως στο ΟΑΕΕ) που περιμένουν να φτάσουν 62 ή 67 ώστε να συνταξιοδοτηθούν.

Μετά το «παράθυρο» που ανοίγει και με μια απλή διαδικασία αλλαγής φορέα μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους νωρίτερα.

Το δικαίωμα αυτό αφορά μόνο «παλαιούς» ασφαλισμένους, που είχαν δηλαδή πρωτοασφαλιστεί πριν την 31η/12/1992.

Μπορεί να αξιοποιηθεί από ασφαλισμένους στα εξής πρώην Ταμεία:

  • ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ
  • ΟΑΕΕ – ΤΣΑ
  • ΟΑΕΕ – ΤΑΕ
  • ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ
  • ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ

Προσοχή οι ασφαλισμένοι στα εν λόγω πρώην Ταμεία για να «κλειδώσουν» θεμελίωση συνταξιοδότησης νωρίτερα θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης δηλαδή 35ετία μέχρι 31/12/2012.

Αν δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις αλλά απέχουν λίγο από το προαπαιτούμενο μπορούν κατά το "Έθνος" ακόμη και σήμερα να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους (π.χ. σπουδών, στρατού).

Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών είναι 20% επί των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου τη στιγμή της αίτησης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εμπλοκή σε ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης - Δεν ενεργοποιείται αρχές του 2021

Ανέφικτη πια η ενεργοποίηση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης στις …