Παράνομη η πρόωρη καταγγελία συμβάσεων εργασίας συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ανακύψει σειρά ζητημάτων με την αύξηση του ωραρίου των μονίμων σχολικών καθαριστριών/στων από μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Διάφορες σχολικές επιτροπές, αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σπεύδουν να διακόψουν (παρανόμως) τις συμβάσεις των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/στων που ήδη εργάζονται από τα τέλη Αυγούστου στα σχολικά κτίρια", όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση-ενημέρωση των μελών του, ο Πρόεδρος ΟΙΥΕ – Επικεφαλής ΕΝ.ΕΡΓΑ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος τονίζει παράλληλα:

"Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κάτι τέτοιο αντίκειται στις διατάξεις του νόμου και στις ερμηνευτικές εγκυκλίους τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και των αποφάσεων – πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη σύγχυση βεβαίως των σχολικών επιτροπών συμβάλει «τα μέγιστα» και το αρμόδιο τμήμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο λειτουργεί με τη λογική «Βασιλικότερος του Βασιλέως», άλλοτε απειλώντας (προφορικά πάντα) με διακοπή της χρηματοδότησης των συμβασιούχων και άλλοτε με επικλήσεις και «ερμηνείες» (προφορικά πάντα) ανύπαρκτων διατάξεων έως και…δήθεν συμφωνίες σωματείων σχολικών καθαριστριών/στων και δήθεν έγγραφα της ΕΛΣΤΑΤ, περί «του μέγιστου χρόνου καθαρισμού μιας σχολικής αίθουσας».
Επειδή βασικό στοιχείο λειτουργίας του κράτους και των εποπτευόμενων απ’ αυτό φορέων είναι οι έγγραφοι νόμοι και οι επίσημες συνοδευτικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, σας ενημερώνω για τα παρακάτω:

Με την παρ.1 του άρθρου 8 του Ν.4368/16, όπως αυτή ίσχυε πριν την αντικατάστασή της από το άρθρο 87 του Ν.4483/17 ορίζονταν τα εξής: «Σε περίπτωση που στον οικείο φορέα υπηρετούν ήδη υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου του ίδιου κλάδου και κατηγορίας, η κατά τα προηγούμενα εδάφια αύξηση του ωραρίου εργασίας του προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τη λήξη των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού που καλύπτει ισόποσες ώρες εργασίας. Ειδικά για τις κατηγορίες και κλάδους για τους οποίους η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου υπόκειται, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, σε έγκριση, τυχόν αύξηση του ωραρίου των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων της ίδιας κατηγορίας και κλάδου, λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση της έγκρισης κατά το έτος που ακολουθεί.»

Με την Πράξη 54/2017 του Κλιμ.Τμ.1 του Ελ.Συν. κρίθηκε ότι παρίσταται μη νόμιμη η δαπάνη καταβολής αποδοχών προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών, κατόπιν αύξησης του μειωμένου ωραρίου εργασίας αυτών, καθώς η μετατροπή του μειωμένου ωραρίου των υπαλλήλων ι.δ.α.χ. σε πλήρες κωλύεται από την ταυτόχρονη ύπαρξη προσωπικού ορισμένου χρόνου του αυτού κλάδου (προσωπικό καθαριότητας) και της ίδιας κατηγορίας (Υ.Ε.), όπως αυτή προκύπτει σύμφωνα με την βεβαίωση του Δημάρχου, χωρίς να ασκεί επιρροή, ότι το εν λόγω έκτακτο προσωπικό ανήκει σε διαφορετικές ειδικότητες (εργάτες καθαριότητας εξωτερικών χώρων και οδηγοί απορριμματοφόρων) του αυτού, ωστόσο, κλάδου.

Περαιτέρω, όμως, δεδομένης της έκδοσης της 9/οικ. 8402/16.3.2016 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και του οικ. 30022/30.9.2016 εγγράφου του αυτού Υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. κλήθηκαν να κάνουν εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 4368/2016 και να αυξήσουν το μειωμένο ωράριο σχολικών καθαριστριών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προκειμένου να αποτραπεί η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, ήτοι στοιχείων τα οποία συνεκτιμήθηκαν κατά τη λήψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το Κλιμάκιο άγεται, περαιτέρω, στην κρίση ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου δεν ενήργησαν με σκοπό την καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων, αλλά με την πεποίθηση ότι μπορούσαν να προβούν στην εφαρμογή της επίμαχης διάταξης του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 4368/2016, η πλάνη τους δε αυτή είναι συγγνωστή.

Καθεστώς μετά το Ν.4483/17

Έπειτα από την αντικατάσταση της παρ.1 του άρθρου 8 του Ν.4368/16 από το άρθρο 87 του Ν.4483/17 η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου των εργαζοµένων στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού ή σε νοµικά πρόσωπα αυτών, και η µετατροπή αυτού από µερικής σε πλήρους απασχόλησης επεκτείνεται δυνητικά και στους εργαζόµενους µε συµβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου.
Συνεπώς, ο ανωτέρω περιορισμός της αύξησης του ωραρίου πριν τη λήξη των συμβάσεων ΙΔΟΧ δεν ισχύει πλέον, η αύξηση των ωρών εργασίας των ΙΔΑΧ μερικής απασχόλησης μπορεί να γίνει μεσούσης της τρέχουσας σχολικής περιόδου, χωρίς να επηρεάζονται οι ισχύουσες συμβάσεις των συμβασιούχων, ενώ κάθε πρόωρη διακοπή σύμβασης συμβασιούχου καθαρίστριας/στη σχολικού κτιρίου συνιστά παράνομη πράξη."


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Ευχάριστα νέα στη Γερμανία για τον πληθωρισμό, που υποχωρεί σε χαμηλά τριετίας. Προβληματίζει ωστόσο η …