Στα ύψη η μερική απασχόληση σε έξι κλάδους εργαζομένων

 

Στην Ελλάδα της κρίσης, διαρκώς αυξάνεται η επίδραση της μερικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Σε μερικούς κλάδους όμως κάνει πραγματική «θραύση». Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο μέσος όρος της μερικής απασχόλησης κυμαίνεται στο 11,5% (στην ΕΕ βρίσκεται στο 21%), φτάνει στο 16,3% σε συγκεκριμένους κλάδους.

Αυτοί είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το χονδρικό εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, τα καταλύματα, οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης και η εκπαίδευση. Στους κλάδους αυτούς, σε σύνολο μισθωτής απασχόλησης 949.015 ατόμων, τα 794.451 άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση και 154.474 άτομα (16,3%) εργάζονται με μερική απασχόληση.

Τα στοιχεία που φέρνουν στο προσκήνιο ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης και του ειδικού αναλυτή κ. Βασίλη Μπέτση είναι όπως σημειώνει το "dikaiologitika.gr" ενδεικτικά της τάσης που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους εργασίας, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους παραπάνω κλάδους που έχουν 154.474 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, οι περισσότεροι (53.251 άτομα – 19,3%) εργάζονται στο λιανικό εμπόριο. Ακολουθούν με 50.204 μερικώς απασχολούμενους (30,9%) ο κλάδος των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστίασης και με 34.827 μερικώς απασχολούμενοι (12,6%) ο κλάδος της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η μερική απασχόληση αποτελεί, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το 50,3% των νέων προσλήψεων. Στο στοιχείο αυτό, αν προστεθεί ότι το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, γίνεται αντιληπτό, πόσο αρνητική είναι η επίδραση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, στο εισόδημα των εργαζομένων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκυλακάκης: Το μέλλον ανήκει στις επόμενες γενιές και γι αυτές πρέπει να πετύχουμε

Ολοκληρώθηκε απόψε η 9η Διάσκεψη Our Ocean Conference που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην χώρα …