Με την σφραγίδα του ΣτΕ η απόρριψη αιτήματος επαναπρόσληψης υπαλλήλου

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ην αίτηση ειδικού ταμία Δήμου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης του επειδή ιδιοποιήθηκε 135.159 ευρώ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών, στην Κρήτη.

Η υπόθεση την οποία εξέτασε το ΣτΕ, με την απόφασή του να επικυρώνει την απόφαση του Ταμία, έχει ως εξής: Το 2004 η οικονομική υπηρεσία του δήμου διαπίστωσε ταμειακό έλλειμμα ύψους 961.757,31 ευρώ. Ειδικός ταμίας του δήμου αρχικά έκανε λόγο για λογιστικό λάθος λόγω της μετάβασης από το απλογραφικό στο διπλογραφικό σύστημα.

Όμως, ο ισχυρισμός του αυτός δεν τεκμηριώθηκε και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

  • της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ,
  • της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ,
  • της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., με ιδιαίτερα τεχνάσματα, συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ και δ) της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος Ο.Τ.Α., συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ, τελεσθείσης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν. 1608/1950.

Κατά την κύρια ανάκριση, διενεργήθηκε λογιστικός έλεγχος στο ταμείο του δήμου από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα ήταν πραγματικό και ανερχόταν σε 963.360,85 ευρώ.

Στην συνέχεια το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης τον έκρινε ένοχο για όλα τα αδικήματα εκτός της απάτης, και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών.

Άσκησε έφεση και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. συνολικού ποσού 135.159 ευρώ και της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Στην συνέχεια, κινήθηκε σε βάρος του η πειθαρχική διαδικασία ενώπιον της οποίας υποστήριξε ότι εκτελούσε εντολές του δημάρχου και ότι είχε καταστραφεί το «πρόχειρο βιβλίο» που τηρούσε με τις πληρωμές και τις άλλες δαπάνες του δήμου.

Το πειθαρχικό συμβούλιο των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. της περιφέρειας Κρήτης, επέβαλε στον ταμία, την ποινή της οριστικής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της απιστίας, της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και της εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής.

Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση προκειμένου να επιστρέψει στο δήμο, αλλά το Γ΄ Τμήμα του ΣΤΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …