Τα κοινωνικά επιδόματα είναι....Ακατάσχετα

Την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα περιορισµού των κατασχέσεων και αποδέσµευσης των ποσών που αντιστοιχούν σε επιδόµατα/βοηθήµατα εκφράζει με ανακοίνωση του, ο Συνήγορος του Πολίτη,  µετά την έκδοση εγκυκλίου (ΠΟΛ 1146 της 21/9/2017) από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων µε την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στις αρµόδιες υπηρεσίες, και σημειώνει:

Συγκεκριµένα, στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ατοµικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασµό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχοµένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου επιδόµατος ή βοηθήµατος κοινωνικής φύσεως, η κατάσχεση περιορίζεται, µετά από αίτηση του οφειλέτη και αποδεσµεύεται το σύνολο του δεσµευθέντος ποσού, εφόσον κατά την κείµενη νοµοθεσία τα
ανωτέρω επιδόµατα/βοηθήµατα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδοµα κοινωνικού εισοδήµατος αλληλεγγύης, επίδοµα ανεργίας ΟΑΕ∆, επίδοµα θέρµανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).

Η αποδέσµευση του συνόλου του δεσµευθέντος ποσού επιδόµατος/ βοηθήµατος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασµού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συµπαραστάτης του δικαστικώς συµπαραστατούµενου τέκνου ή ένας εκ των δύο
γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.

Η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε µετά τη θέσπιση, νωρίτερα φέτος, του νόµου 4483/2017 που προέβλεψε ότι τα βοηθήµατα που χορηγούνται εκτάκτως από τους δήµους σε οικονοµικά αδύναµους και πολύτεκνους είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συµψηφίζονται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς ∆ηµόσιο, ούτε υπολογίζονται στα εισοδηµατικά όρια.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …