Ταχύτατη η έξαρση της ιλαράς-Προσέξτε τα αρχικά συμπτώματα

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν καταγραφεί 405 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, αναμεσά τους και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου για τα συμπτώματα ιλαράς, αφού τα κρούσματα του ιού να είναι αυξημένα το τελευταίο διάστημα, κρούουν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας όλα όσα πρέπει να πρσέξτε.

Συμπτώματα της ιλαράς

  • Ένα έντονο κρυολόγημα με υψηλό πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και βήχα. Οι λεμφαδένες στον λαιμό σας μπορεί να πρηστούν.
  • Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, να έχετε διάρροια και τα μάτια σας να είναι κόκκινα και να πονούν. Καθώς αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα σας και στην συνέχεια πολλά εξανθήματα σε όλο το σώμα σας.

Η ιλαρά χρειάζεται περίπου από 7 έως 18 ημέρες για να δείτε τα πρώτα συμπτώματα, αφότου έχετε κολλήσει τον ιό από κάποιον που έχει ιλαρά. Αυτό ονομάζεται περίοδος επώασης.

Αντιμετώπιση

Η ιλαρά χρειάζεται κατ' οίκον φροντίδα. Μπορείτε να πάρετε αντιπυρετικά φάρμακα για να χαμηλώσετε τον πυρετό σας, αν χρειαστεί. Επίσης, ενδείκνυται να ξεκουράζεστε και να πίνετε πολλά υγρά. Μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους όσο μπορείτε, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια. Όποιος έχει ιλαρά θα πρέπει να μείνει μακριά από το σχολείο, την εργασία, και δημόσιους χώρους μέχρι τουλάχιστον 4 ημέρες αφότου τα εξανθήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμίνης Α.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλύτερα μέσα σε 2 εβδομάδες. Όμως, η ιλαρά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επικίνδυνα προβλήματα, όπως μόλυνση των πνευμόνων (πνευμονία) ή πρήξιμο του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Εάν έχετε εκτεθεί σε ιλαρά και δεν έχετε κάνει το εμβόλιο, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε τη μόλυνση με την λήψη ανοσοσφαιρίνης ή κάνοντας το εμβόλιο της ιλαράς το συντομότερο δυνατό. Τα μωρά που είναι μικρότερα του 1 έτους, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση, ενδέχεται να χρειαστεί να πάρουν ανοσοσφαιρίνη ούτως ή άλλως.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …