Βιολογικά προϊόντα: Μύθοι και αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τα βιολογικά προϊόντα και την υπεροχή τους έναντι των συμβατικών τροφίμων, με τις πωλήσεις τους να είναι ολοένα και πιο ανοδικές. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1997 μέχρι το 2010, οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν στα 26.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι όμως τα βιολογικά προϊόντα και πως διαφέρουν από τα συμβατικά προϊόντα;

Aν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τις πρακτικές παραγωγής, τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που παράγονται/καλλιεργούνται χωρίς χρήση εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και λιπασμάτων. Όσον αφορά στην βιολογική ζωική παραγωγή, προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής που έχουν τραφεί με τροφές απουσίας χρήσης εντομοκτόνων και ζωικών υποπροϊόντων. Βιολογικά προϊόντα όπως επισημαίνει το "dailythess.gr" θεωρούνται επίσης αυτά που έχουν παραχθεί χωρίς ακτινοβολία, χημικά πρόσθετα ή με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η τακτική προώθησης των βιολογικών προϊόντων βασίζεται στην παρουσίασή τους ως υγιεινά, οικολογικά και αειφόρα. Οι τιμές τους ποικίλουν στην αγορά, ωστόσο οι πελάτες είναι πολλές φορές πρόθυμοι να πληρώσουν μέχρι και διπλάσια τιμή για τα προϊόντα με ετικέτα ένδειξης βιολογικής παραγωγής, θεωρώντας τα ως πιο ασφαλή, θρεπτικά, χαμηλότερα σε θερμίδες και νόστιμα.

Πόσα όμως από αυτά που ακούγονται ισχύουν για τα βιολογικά προϊόντα; Στο κουίζ που ακολουθεί θα καταρρίψουμε κάποιους μύθους και θα αναφερθούμε σε αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα!

Τα βιολογικά προϊόντα είναι περισσότερο θρεπτικά;

Μελέτες που έχουν συγκρίνει το θρεπτικό περιεχόμενο των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, δεν έχουν παρατηρήσει ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσά τους. Το συστατικό που έχει φανεί να υπερισχύει στα βιολογικά προϊόντα σε κάποιο βαθμό, είναι το επίπεδο του φωσφόρου, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μετά-ανάλυσης, ορισμένα βιολογικά προϊόντα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο και το γάλα φάνηκε να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η διαπίστωση καταρρίπτει και την πεποίθηση ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν πιο χαμηλές θερμίδες σε σχέση με τα κανονικά προϊόντα.

Tα βιολογικά προϊόντα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, δηλαδή ουσίες με αντιοξειδωτική ικανότητα, σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. Ειδικότερα, όσον αφορά στα φρούτα, οι φλούδες των βιολογικών φρούτων παρουσιάζουν πιο μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και από τον πολτό τους, ενώ στα λαχανικά παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας.

Στα συμβατικά προϊόντα γίνεται μεγαλύτερη χρήση εντομοκτόνων;

Στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι ένα συμβατικό προϊόν έχει 32% μεγαλύτερο ρίσκο για επιμόλυνση από εντομοκτόνα.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά;

Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ασφάλεια μεταξύ συμβατικών και βιολογικών προϊόντων. Αντιθέτως, φαίνεται ότι τα βιολογικά προϊόντα εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης με το βακτήριο E.Coli, ενώ στα συμβατικά είδη κρεάτων, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό, υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο επιμόλυνσης με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά;

Λάθος! Η σωστή απάντηση είναι “Μύθος”. Μελέτες σε ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερα βιολογικά προϊόντα, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη υγείας από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων εις βάρος των συμβατικών.

Είναι λογικό τα βιολογικά προϊόντα να είναι πιο ακριβά;

Τα πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα είναι γενικώς πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα, λόγω αυξημένης ζήτησης και μικρής παραγωγής, μεγαλύτερου κόστους πρακτικών παραγωγής, προώθησης και διανομής. Συγκρίνοντας τις τιμές πολλών βιολογικών προϊόντων, παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις. Σίγουρα, τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και των πρακτικών καλλιέργειας και διαχείρισης των ζώων, δικαιολογούν την μεγαλύτερη τιμή. Παρόλα αυτά σε επίπεδο διατροφικής αξίας και ασφάλειας, ιδιαίτερα λόγω των μικρών διαφορών σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα, η τιμή μπορεί να μην είναι τόσο αντιπροσωπευτική ως προς τα επικαλούμενα οφέλη τους. Η επιλογή αγοράς είναι καθαρά στο χέρι του καταναλωτή και καλό θα είναι να γίνεται με κριτική σκέψη και μυαλό!


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρωτιά και με διαφορά για τον Γ. Αυτιά (ΝΔ)

Ποιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών -  Η διαφορά μεταξύ ΝΔ - …