Τρία πεδία φορολογικών αλλαγών για τις επιχειρήσεις

Αλλαγές που θα αλλάξουν τη σχέση, κυρίως των επιχειρήσεων, με την εφορία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι παρεμβάσεις ετοιμάζονται σε τρία πεδία που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικά για τις επιχειρήσεις και τη σχέση τους με τη φορολογική διοίκηση καθώς επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή λειτουργία τους.

Από τις αλλαγές προσθέτει το "capital.gr" αναμένεται να ωφεληθούν και τα φυσικά πρόσωπα για τις φορολογικές τους συναλλαγές καθώς και για τις περιπτώσεις που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνουν:

  1. Παρεμβάσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τις φορολογικές παραβάσεις και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Τα σημερινά πρόστιμα και προσαυξήσεις αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν εξασφαλίζουν υψηλή εισπραξιμότητα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ως παράδειγμα της αποτυχίας των σημερινών φορολογικών προστίμων την… επιτυχία της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει πληρωμή του φόρου που αναλογούσε στο έτος της αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης με μια προσαύξηση που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει και το 30%. Με το σημερινό καθεστώς προστίμων η συνολική βεβαίωσης για αποκάλυψη φορολογητέας ύλης μπορεί να φθάσει ακόμη και το 120% και φυσικά από πολλούς δεν πληρώνεται.
  2. Την αλλαγή των προϋποθέσεων προκειμένου να δίνεται ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση ενημερότητας όπως η ελάχιστη διαρκειά της και το ποσό των οφειλών που δικαιολογούν την έκδοσή της. Παράμετροι που επανεξετάζονται είναι η μηνιαία ή διμηνιαία διάρκεια της ενημερότητας καθώς και η μη έκδοσή της σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 30 ευρώ.
  3. Η καθιέρωση της έκδοσης πλήρως ηλεκτρονικών τιμολογίων τα οποία μέσω της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανών με το taxis θα επιτρέψει την κατάργηση των σημερινών συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) οι οποίες έχουν αποδειχθεί μεγάλος γραφειοκρατικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …