Οδηγός «επιβίωσης» για τη "Black Friday"

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη Black Friday, δαπανώντας ήδη αρκετά ποσά για τη διαφημιστική καμπάνια τους εν όψει της ημέρας με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του έτους που πλέον έγινε θεσμός και στην Ελλάδα.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι καταναλωτές που ήδη έχουν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς και ετοιμάζονται να βρεθούν από τα αξημέρωτα έξω από τα εμπορικά καταστήματα για τα ψώνια τους.

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte αναφορικά με τις δαπάνες των Ελλήνων κατά την εορταστική περίοδο, το 10% των καταναλωτών στην Ελλάδα αναμένεται να αξιοποιήσει την Black Friday, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες έμποροι τονίζουν πως η συγκεκριμένη ημέρα σίγουρα παίρνει μερίδιο από τις πωλήσεις του Δεκέμβρη αλλά και τις πωλήσεις του Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, την πρώτη χρονιά μαζικής συμμετοχής στο θεσμό, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο που τον Νοέμβριο του 2016 σημείωσε αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία βιβλία – χαρτικά – λοιπά είδη δώρων κ.ά. (πρόκειται για κατηγορία που περιλαμβάνει και αλυσίδες που πωλούν επίσης κινητά, υπολογιστές κ.λπ.) αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 κατά 14,8%.

Ουσιαστικά, στην ελληνική αγορά που διαθέτει καταναλωτές με μειωμένη αγοραστική δύναμη, η Black Friday επηρεάζει μια περίοδο που οι έμποροι την περιμένουν με αγωνία προκειμένου να κάνουν καλύτερες πωλήσεις λόγω εορτών.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες του χώρου, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη μέρα είναι πλέον γεγονός, οι περισσότεροι θα συμμετάσχουν με εκπτώσεις που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν σε επίπεδα γύρω στο 40% μπορεί και παραπάνω.

Η μέρα αυτή, όπως τονίζουν, εξυπηρετεί καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν πολύ ακριβά προϊόντα, κυρίως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, με αρχική λιανική τιμή των 800 ευρώ και άνω. Μπορεί δηλαδή να βρουν πολύ ακριβά προϊόντα σε πολύ καλύτερη τιμή για μία ημέρα μόνο.

Στον φετινό θεσμό αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την επιτυχία της περσινής χρονιάς. Ήδη αρκετά καταστήματα με αφίσες ενημερώνουν τους καταναλωτές για γενναίες προσφορές ειδικά για την Παρασκευή.

Μερικές βασικές οδηγίες για πιο έξυπνες και συμφέρουσες επιλογές είναι οι εξής:

  • Επενδύστε χρόνο στη wishlist σας. Δεν αρκεί να αποφασίσετε πως θέλετε ένα κινητό ή ένα λάπτοπ –ιδανικά θα πρέπει να έχετε καταλήξει και σε ορισμένα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν. Καθώς ο χρόνος που θα έχετε την Παρασκευή θα είναι αρκετά περιορισμένος για μία τόσο σημαντική αγορά, δεν θα πρέπει να πιεστείτε, αλλά να έχετε κάνει την έρευνά σας από πριν.
  • Μην περιμένετε το πρωί της Παρασκευής. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης πολλά on line καταστήματα θα ενεργοποιήσουν τις προσφορές τους.
  • Πέρα από την έρευνα στα μοντέλα που σας ενδιαφέρουν δείτε και τις προσφορές που ετοιμάζουν τα καταστήματα, μέσα από τις βιτρίνες, τα newsletter και τα site τους.
  • Σε τι κατάσταση είναι η πιστωτική σας; Καλό θα είναι να το γνωρίζετε, ώστε να ξέρετε και τι περιθώριο έχετε για μεγαλύτερες αγορές.
  • Η Παρασκευή θα περάσει, οι αγορές σας θα μείνουν. Οπότε φροντίστε να τις έχετε κάνει από αξιόπιστα καταστήματα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …