Διαδοχικές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Μόνιμος μηχανισμός μείωσης των επικουρικών συντάξεων ενεργοποιήθηκε με τις τελευταίες εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού τους, οι νέες συντάξεις θα διαμορφώνονται βάσει του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, δημογραφικών στοιχείων καθώς και της πορείας των μισθών και της ανεργίας.

Δεδομένων των χαμηλών μισθών ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας, της ευέλικτης εργασίας, αλλά και της συνεχούς γήρανσης του πληθυσμού γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα προκύπτει από τη νοητή κεφαλαιοποίηση θα είναι ολοένα και μικρότερο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα επόμενα 10 χρόνια οι μειώσεις θα κινούνται μεταξύ 22% και 32%.

Καθώς μάλιστα ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι ο υπολογισμός των νέων συντάξεων θα γίνεται σε δύο τμήματα, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, τόσο μικρότερο θα είναι το συνολικό τελικό ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι

Να σημειωθεί ότι για τους ήδη συνταξιούχους κατά τις 15/5/2016, η επικουρική σύνταξη επανυπολογίστηκε με βάση έναν μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τον νέο συντελεστή αναπλήρωσης του 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης καθώς και το ύψος των μειώσεων των ήδη καταβαλλόμενων. Η μείωση που επιβλήθηκε εκτιμάται σε 21.25% και διαφοροποιείται ανάλογα με τις καταστατικές διατάξεις του κάθε επικουρικού ταμείου πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016. Αυτό που προκύπτει μάλιστα ξεκάθαρα είναι ότι οι συνταξιούχοι με επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ (μεικτά) τον μήνα, που πιθανότατα "τη γλύτωσαν" από τις μειώσεις του 2016, θα υποστούν μειώσεις μετά την 1η/1/2019 σε ποσοστό 18%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …