Ποια είναι τα Σωματεία του Π.Α.ΜΕ που κάνουν την κατάληψη;

 

Από χθες που ξεκίνησε η κατάληψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και εκπρόσωποι της Παράταξης του Π.Α.ΜΕ επιδίδονται σε ανακοινώσεις και δηλώσεις στους εκπροσώπους του τύπου, μιλώντας για «όργιο νοθείας» των συνδικαλιστικών τους αντιπάλων και «δικαστικό πραξικόπημα» της δικαιοσύνης που επέτρεψε σε «σωματεία μαϊμού» να συμμετάσχουν στις εκλογές του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της πόλης. Μάλιστα ανακοινώνουν ότι προτίθενται να διεξάγουν ένα..."καθαρό" εκλογικό συνέδριο..

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το ERGASIANEWS έψαξε και βρήκε αντίγραφα και στοιχεία από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν με αφορμή τις αντιδικίες των σωματείων μεταξύ τους, από τις οποίες προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση και τις αρχαιρεσίες των σωματείων που έχουν καταλάβει το Εργατικό Κέντρο στο όνομα της «καθαρότητας»…

Αναζητώντας λοιπόν στοιχεία των δικογραφιών, έπεσαν στα χέρια μας τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία μάλλον αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τις εκλογικές διαδικασίες που ακολούθησαν οι καταληψίες στα δικά τους σωματεία.

Συγκεκριμένα προκύπτουν οι παρακάτω χρήσιμες για το αναγνωστικό κοινό πληροφορίες, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν..

1) «Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Περιοχής Πατρών»: Στη βεβαίωση του Δικαστικού αντιπροσώπου αναγράφονται με διαφορετικό χρώμα εγγεγραμμένα μέλη 950 σε αριθμό και ταμειακώς εντάξει μόλις 90. Και καταγράφεται ότι έχουν ψηφίσει 594. Όλοι γνωρίζουμε ότι και στον τελευταίο εκπολιτιστικό σύλλογο ότι μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, κι αν ψηφίσουν μη οικονομικά τακτοποιημένοι οι εκλογές είναι άκυρες. Στην προκειμένη περίπτωση το πιο πιθανό είναι η πλειοψηφία του Συνδικάτου και ο Πρόεδρος κ. Αγγελόπουλος να έβαλε να πληρώσουν συνδρομές μόνο τα «κορόιδα» της παράταξης της μειοψηφίας και όλοι οι δικοί του να είχαν…free pass

Επιπλέον, στο πρακτικό αρχαιρεσιών δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά για εγγεγραμμένα και ταμειακώς εντάξει μέλη, και ακολούθως ούτε και ο αριθμός αυτών. Οι αρχαιρεσίες τους διενεργήθηκαν στις 07.12.2015 και τα πρακτικά των αρχαιρεσιών τους τα έφεραν στη γραμματεία του Εργατικού Κέντρου τον Μάρτιο του 2016, ενώ στο Πρωτοδικείο δεν φαίνεται να έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.

2) «Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΣΙΕΛ Ν. ΑΧΑΪΑΣ», διότι από το πρακτικό εκλογής εφορευτικής επιτροπής δεν προκύπτει η προϋπόθεση συγκέντρωσης απαρτίας των μελών, καθώς και δεν αναγράφονται μόνο τα μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει. Επίσης, από το ίδιο πρακτικό αρχαιρεσιών δεν προβλέπεται το χρονικό διάστημα με τη λήξη του οποίου θα ορισθεί η ημεροχρονολογία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Αντιθέτως, παρατηρείται το παράδοξο της αυθημερόν (την ίδια ημέρα διεξαγωγής αρχαιρεσιών για την ανάδειξη εφορευτική επιτροπής) διενέργειας εκλογών με διάστημα μόλις 30΄ διεξαγωγής της μίας διαδικασίας από την άλλη. Κάτι τέτοιο είναι και αντικαταστατικό και εγείρει ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας.

3) «Σωματείο Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνιών Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Από το Πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης του ανωτέρω σωματείου προκύπτει ότι η συμμετοχή των μελών του σε απαρτία της γενικής συνέλευσης για λήψη απόφασης παράτασης της θητείας της τότε ισχύουσας Διοίκησης  πραγματοποιήθηκε στις 23.06 χωρίς να αναγράφεται η χρονολογία (το έτος όπου έλαβε χώρα) και με τη συμμετοχή 19 μελών από τα 25 ταμειακώς εντάξει. Στις 12.10.2015 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής και σε αυτό αναφέρονται ταμειακώς εντάξει 20 μέλη. Έχει συνταχθεί το πρακτικό της γενικής συνέλευσης χωρίς να αναγραφεί η χρονολογία που αυτή έλαβε χώρα. Στις 23.06.2015 η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την παράταση λήξης της θητείας για 3 μήνες (η λήξη της θητείας ήταν στις 2/7/2015). Στις 12.10.2015 εκλέχθηκε η εφορευτική επιτροπή και τελικά στις 20.10.2015 ορίσθηκαν και διενεργήθηκαν οι αρχαιρεσίες (ήτοι μετά την παρέλευση και της παράτασης λήξης της θητείας, και άρα έπρεπε να ορισθεί προσωρινή διοίκηση). Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων και των αντιπροσώπων του συγκεκριμένου σωματείου διενεργήθηκαν στις 30.10.2015, ήτοι 18 ημέρες μετά την εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Σε αντίθεση και παραβίαση του όρου του καταστατικού τους, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών γνωστοποιείται τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την ημερομηνία που αυτές θα ορισθούν. Όλα τα παραπάνω συνιστούν αντικαταστατικές και άκυρες διαδικασίες . 

4) Το «Σωματείο Εργαζομένων Πατραϊκής χαρτοποιίας Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»: Στις 11.11.2017 διεξήχθη ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ στις 11:30 με λήξη στις 12:00 (ήτοι μόλις για 30΄) με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στο χώρο του Εργοστασίου. Η ψηφοφορία διεξήχθη δια της ανατάσεως της χειρός, όπως καταγράφεται στο συνταχθέν πρακτικό, γεγονός το οποίο πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, καθώς ο νόμος ρητά ορίζει ότι η ψηφοφορία είναι μυστική. Κατά τη διαδικασία αυτή και όπως προκύπτει από το πρακτικό που συνέταξε ο δικαστικό αντιπρόσωπος, ψήφισαν 16 μέλη.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και χωρίς να γίνεται αναφορά ώρας διεξάγονταν αρχαιρεσίες για εκλογή εφορευτικής επιτροπής στα γραφεία της Πατραϊκής Χαρτοποιίας, η οποία εδρεύει στην οδό Κραναού 2 και Ιτέας, στην οποία συμμετείχαν και ψήφισαν 15 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο πρακτικό αρχαιρεσιών που συνετάγη. Σε αντίθεση με το συνταχθέν Πρακτικό, στη Βεβαίωση του δικαστικού αντιπροσώπου γίνεται αναφορά ότι ψήφισαν  29 μέλη για το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και συνολικά ψήφισαν 32 μέλη. Από τις καταστάσεις ψηφισάντων προκύπτει ότι ψήφισαν 23 μέλη. Και από το πρακτικό αρχαιρεσιών προκύπτει ότι ψήφισαν 26 μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο και 23 για το Εργατικό Κέντρο. Η παραποίηση και η αντίφαση που προκύπτει από τις καταγραφές αυτές αλλοιώνει και τον αριθμό των αντιπροσώπων τους στο ΕΚ (το μέτρο είναι 26) και συνεπώς δεν θα έπρεπε να εκπροσωπείται με αντιπρόσωπο στις εκλογές του ΕΚΠ.

5) «Σωματείο Εργαζομένων LIDL ΒΙΠΕ Πατρών»: Σύμφωνα με το καταστατικό του συγκεκριμένου Σωματείου ορίζεται 3μελής εφορευτική επιτροπή με καθήκοντα για την διενέργεια των αρχαιρεσιών για τους αντιπροσώπους και την ανάδειξη των οργάνων τους. Για μέλη που είναι κάτοικοι εκτός του Νομού Αχαΐας, υποχρεωτικά ορίζεται άλλη 3μελής εφορευτική επιτροπή στην έδρα του άλλου Νομού. Λόγω αντίθετης εφαρμογής του όρου του Καταστατικού τους, στις εκλογές που διενεργήθηκαν στη Σπάρτη, παρά το γεγονός ότι προβλήθηκαν και προτάθηκαν πολλές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη παράνομη διενέργεια των αρχαιρεσιών. Στο Πρακτικό αρχαιρεσιών που συνέταξε η εφορευτική επιτροπή (20-11-2016) αναφέρεται ότι συμμετείχαν και ψήφισαν 69 μέλη δεν αναγράφονται ποιοι από τους ψηφίσαντες ψήφισαν μόνο για το εργατικό κέντρο ή μόνο για τη Διοίκηση, αλλά και δεν προκύπτει και η κατάσταση των 18 ψηφισάντων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στη Σπάρτη.

6) «Πανελλαδική Ένωση Νοσοκόμων-Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Παράρτημα ΡΙΟΥ:  ‘Έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ανωτέρω σωματείου μέχρι και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Κατά συνέπεια, κι εφόσον έληγε η θητεία του Δ.Σ. θα έπρεπε να ακολουθηθεί ο διορισμός προσωρινής διοίκησης. Επίσης έκανε εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

7) «Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου Πατρών»: Από το πρακτικό αρχαιρεσιών για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 11.03.2017, εμφαίνονται εγγεγραμμένα μέλη 72, ενώ στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 27.03.2017, τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 108. Εκ των ανωτέρω παραβιάζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας με παρατυπίες «ανοιχτών μητρώων» και «νέες» εγγραφές.

8) «Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΔΙΔ Ν. Αχαΐας»: Διαπιστώνεται εμφανής διαφορά μεταξύ του πρακτικού των αρχαιρεσιών του Σωματείου, οι οποίες διεξήχθησαν σε δύο ημέρες. Κατά το πρακτικό της πρώτης ημέρας αναγράφονται ως εγγεγραμμένα μέλη 227 και τη δεύτερη ημέρα αναγράφονται εγγεγραμμένα μέλη 250. Δηλαδή, διεξήγαγαν εκλογές με «ανοικτό μητρώο», κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Νόμο. Επίσης, από την κατάσταση ψηφισάντων προκύπτει ότι υπάρχει διπλοψηφία με 5 από τους ψηφίσαντες (Β.Τ., Π. Β., Μ. Μ., Α. Ε. και Π.Μ.), γεγονός που οδηγεί σε πλήρη ακρότητα της διαδικασίας. Στην Βεβαίωση Δικαστικού Αντιπροσώπου αναγράφεται ότι για Εργατικό Κέντρο ψήφισαν 85 μέλη, ενώ από την κατάσταση ψηφισάντων προκύπτει ότι για ΕΚΠ ψήφισαν 77 άτομα που φέρονται να ψήφισαν και άρα εκλέγονται 2 αντιπρόσωποι (στους 76 εκλέγονται 2). Αν όμως στα 77 ψηφίσαντα αφαιρεθούν οι 5 διπλοψηφίες, ανθρώπων που ήδη έχουν ψηφίσει σε άλλα σωματεία, τότε είναι εμφανές ότι  έγινε εσκεμμένη παραποίηση του αποτελέσματος, με τις διπλοψηφίες για την αύξηση των ψηφισάντων οδηγώντας σε αυτό το αποτέλεσμα , ενώ στην πραγματικότητα ψήφισαν μόλις 72, και κατά συνέπεια το ορθό θα ήταν η εκλογή ενός (1) μόνο αντιπροσώπου και όχι δύο (2). Συνεπώς, το εκλογικό αποτέλεσμα αλλοιώθηκε.

9) «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας»: Από το πρακτικό αρχαιρεσιών που συντάχθηκε από την εφορευτική επιτροπή διαπιστώνεται διαφορά του αριθμού των ψηφισάντων, καθώς στη βεβαίωση του δικαστικού αντιπροσώπου καταγράφονται 156, ενώ στο Πρακτικό της εφορευτικής 163 (περιλαμβάνοντας και αυτούς που ψήφισαν μόνο για Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ στη βεβαίωση διατυπώνεται διαφορετικά). Επίσης, υπάρχει διαφορά των εγγεγραμμένων μελών από το πρακτικό που συντάχθηκε με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής (235 εγγεγραμμένοι στις 16.04.2016) συγκριτικά με το πρακτικό που συντάχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες ανάδειξης αντιπροσώπων (389 στις 26.04.2017). Πρόκειται για άλλη μια διαδικασία με «ανοιχτά μητρώα» και συνεπώς επέρχεται ακυρότητα της διαδικασίας.

Από τα παραπάνω, τα οποία εμείς δεν υιοθετούμε, αλλά για την «ισορροπία των όπλων» αναδεικνύουμε, προκύπτει αν μη τι άλλο ότι τα Σωματεία της μειοψηφίας που πραγματοποιούν την κατάληψη, δεν φαίνεται να έχουν το «ηθικό πλεονέκτημα» και την «καθαρότητα» (όχι τουλάχιστο στο βαθμό που επιχειρούν να τα «υψώσουν») ώστε με ευκολία να «κουνούν» το δάχτυλο στους συνδικαλιστικούς τους αντιπάλους…και ο «νοών νοείτο»…

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δένδιας: Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση του οικιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται σήμερα στην Ορεστιάδα συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. …