"Καυτά" μέτωπα ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων

"Ποδαρικό" με αλλεπάλληλες ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους προϋπολογισμούς των αυτοαπασχολούμενων. Τις επόμενες εξήντα μέρες θα ξεδιπλωθούν εφτά τουλάχιστον μέτωπα τα οποία σχετίζονται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους επαγγελματιες, τα μπλοκάκια και τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Πρέπει να γίνει η πληρωμή των παλιών εισφορών, των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015, των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016, των διαφορών από τους συμψηφισμούς εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και του 2016,αλλά και των εισφορών για επικουρικό – εφάπαξ. Παράλληλα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων

Πιο συγκεκριμένα από το "capital.gr" αναφέρεται:

1) Πρώτα απ’ όλα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι αυταπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλουν εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας για τον μήνα Δεκέμβριο του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

2) Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία εξόφλησης των εισφορών του 2016 (με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που ίσχυε έως 31/12/2016 ) από τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους (δηλαδή τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ).

3) Γύρω στα μέσα του επόμενου μήνα, δηλαδή του Φεβρουαρίου, αναμένεται, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών κύριας ασφάλισης και υγείας για τον Ιανουάριο του 2018 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

4) Στα ίδια ειδοποιητήρια, θα πρέπει θεωρητικά, να αποτυπώνεται και ο αρνητικός ή θετικός συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 (κατά τη διάρκεια του 2017) σε σχέση με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016. Οι εισφορές του Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

5) Μαζί με τις νέες εισφορές κύριας ασφάλισης – υγείας, θα πρέπει 200.000 αυταπασχολούμενοι να αρχίσουν, επίσης από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να καταβάλλουν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές θα πρέπει να καταβληθούν εις διπλούν.

Δηλαδή, από τον επόμενο μήνα και για κάθε μήνα μέχρι το Φεβρουάριο του 2019, θα πρέπει να καταβάλλονται οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές για το 2018 συν οι αναδρομικές εισφορές του 2017, δεδομένου ότι οι τελευταίες δεν καταβλήθηκαν πέρσι. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένονται στα μέσα Φεβρουαρίου με ‘’εντολή πληρωμής’’ έως 28 Φεβρουαρίου.

6) Έως 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει επίσης, να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές για το μήνα Ιανουάριο του 2018 και όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Οι μηνιαίες εισφορές τους ανέρχονται από 1/1/2018 στο 26,9% των καθαρών μηνιαίων αμοιβών τους.

7) Παράλληλα, από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δοσεων για χρέη έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Σημειώνεται πως θα ανοίξουν δύο πλατφόρμες:

*Η μία θα ανοίξει από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και θα αφορά αιτήσεις για ρυθμίσεις εκτός διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.

*Η άλλη πλατφόρμα θα ανοίξει από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και θα αφορά αιτήσεις για ρυθμίσεις εντός διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Άμεση κατάπαυση πυρός και παρέμβαση ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη …