"Τρέχει" τον φετινό Γενάρη η κυβέρνηση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στέφοντας το σύνολο των προβολέων τους για την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων στον πρώτο μήνα του χρόνου.

Αν μαζί με τους προβολείς στρέψει κανείς το ενδιαφέρον του για να εστιάσει στις ημερομηνίες-σταθμούς του φετινού Γενάρη θα αντιληφθεί ότι τα στοιχήματα για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και παραπέμπουν σε διάφορα απαιτητικά επίπεδα.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 πρέπει να καλύψει με ιλιγγιώδη ταχύτητα μνημονιακές υποχρεώσεις που συνδέονται απόλυτα με την δυσβάσταχτη καθημερινότητα χιλιάδων φορολογούμενων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες για την βελτίωση του κλίματος που επιδιώκει η κυβέρνηση για να μειώσει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία- και εν τέλει να αποφασίσει το πότε και με ποιο δίλημμα θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το Σκοπιανό ανοίγει και αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για την διαμόρφωση των εξελίξεων τόσο και πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς αφορά ευρύτερες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων- τη στιγμή δε που η Ευρωπαϊκή Ένωση μοχλεύει τις δυνατότητες για την δική της ενίσχυση και διεύρυνση και οι ΗΠΑ την δική της επιρροή στο ίδιο παζλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο ξεκινώντας στην πραγματικότητα έναν μαραθώνιο αλλαγής των όρων για τις διαφορετικές μάχες που θα ακολουθήσουν και θα καθορίσουν την φορά των πραγμάτων εντός του 2018. Από σήμερα και για τρεις μέρες για παράδειγμα οι δράσεις που έχουν προαποφασιστεί φανερώνουν τις δυσκολίες του παιχνιδιού και προσδιορίζουν τα “γήπεδα” και τους μαραθωνίους.

Η σημερινή συνεδρίαση αφορούσε στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου που θα υπερβεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον μνημονιακό μπούσουλα της τρίτης και τέταρτης αξιολόγησης. Αύριο με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου απλώνεται στην δημοσιότητα ο χάρτης με τις υποχρεώσεις για να κλειδώσει στην ώρα της η τρίτη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να κατανοήσει πλήρως το πως θα συντονιστεί μπροστά στις ημερομηνίες-σταθμούς. Και την Τετάρτη, όπως εξηγεί το "thecaller.gr" ξεκινά ο νέος καυτός κύκλος των πλειστηριασμών που εκ των πραγμάτων δοκιμάζει τις αντοχές χειρισμών της κυβέρνησης στις αναμενόμενες αντιδράσεις.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός επιχείρησε καταρχάς να φωτίσει τις “λεπτομέρειες” του “Οδικού Χάρτη” και να βάλει απανωτά τεστ στους υπουργούς για τις επιδόσεις τους σχετικά με την προετοιμασία των νομοθετημάτων- ώστε να μην εγκλωβιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψήφιση μόνο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα πληροφορίες λένε ότι είναι στο δρόμο προς κατάθεση νομοσχέδια που αφορούν στην αλλαγή του χάρτη για την υιοθεσία, τις ενεργειακές κοινότητες και την Παιδεία.

Αύριο όμως με το πολυνομοσχέδιο επιστρέφουν οι δυσκολίες για τις μνημονιακές υποχρεώσεις- σε ελάχιστες ώρες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα κρίνει αν το πολυνομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί “διαβατήριο” για το φινάλε της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Γενάρη.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι θετικά για την ανάκαμψη της οικονομίας και θα γίνουν περισσότερα μέσα στο εξάμηνο από σειρά κεντρικών πρωτοβουλιών όπως από τις τρεις προγραμματισμένες εξόδους στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο που λήγει το τρίτο μνημόνιο και ξεκινά η πλοήγηση στα “αχαρτογράφητα νερά” μετά την έξοδο.

Το επόμενο μεγάλο για την κυβέρνηση στοίχημα που συνδέεται απ΄λυτα με τον μνημονιακό χλαρτη -και αρκετοί θεωρούν ότι θα κρίνει σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης- είναι η κατάθεση το Μάιο 2018 του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Μέσα στον ίδιο μήνα θα έχει καταγραφεή εικονα από τα στρες-τεστ των τραπεζών και η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Και μέχρι τότε θα έχει αποτυπωθεί η εξέλιξη σχετικά με το Σκοπιανό, που πάντως ανοίγει με λιγότερους από τους αναμενόμενους προβληματισμούς για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας- μετά την διαβεβαίωση του κυβερνητικού εταίρου ότι δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για τον χειρισμό των εθνικού θέματος. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι δυσκολίες από το Σκοπιανό θα μεταφερθούν στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας η ηγεσία της οποίας θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση για το μείζον θέμα. Είναι πασιφανές ότι το Μαξίμου ποντάρει στην επίλυση του Σκοπιανού, εξέλιξη που θα ενισχύσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ενώ θα τον καταστήσει “παίκτη” στον ευρωπαϊκό νότο και την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα δύσκολο παζλ που ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορεί να χειριστεί απομακρύνοντας τις παγίδες σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο- προκειμένου να ροκανίσει μέρα-μέρα την δημοσκοπική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και το στοίχημα του διψήφιου ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …