1η Μαΐου οι διενεργούμενοι από την ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί

Από την 1η Μαΐου του 2018 οι διενεργούμενοι από την ΚΕΔΕ πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης ή το χρόνο έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού.

Η τροπολογία ορίζει οτι θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, σκάφη, πίνακες, τιμαλφή των οφειλετών.

Όσον αφορά τα ακίνητα θα βγαίνουν στο «σφυρί» στην εμπορική τους αξία.

Κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα η τροπολογία για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και για χρέη προς το Δημόσιο, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι νέες διατάξεις δεν προβλέπουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ. Ωστόσο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί δεν θα είναι πρώτες κατοικίες, αλλά ακίνητα φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια όσο περνούν οι μήνες το όριο θα μειώνεται και ο κλοιός θα σφίγγει ακόμη περισσότερο για τους οφειλέτες οι οποίοι θα δουν να χάνουν ακόμη και την πρώτη κατοικία για φόρους που άφησαν απλήρωτους.

Για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ακινήτων που θα βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί η Εφορία θα χρησιμοποιηθεί η ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διενεργούνται σήμερα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων «κόκκινων» δανειοληπτών.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται στα γραφεία των συμβολαιογράφων μόνο εργάσιμη ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00.

Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από ώρα 17:59:00 έως 17:59:59, δίδεται αυτόματη παράταση 5 λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση 5 λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να γίνει από 1η Αυγούστου έως 31 Αυγούστου, καθώς και την προηγούμενη και την επομένη εβδομάδα της ημέρας των εκλογών για την ανάδειξη βουλευτών, αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ακίνητα των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο όχι μόνο θα βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ αλλά θα εκποιούνται όσο όσο. Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες; Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.

Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η τροπολογία προβλέπει συνοπτικά τα ακόλουθα:

  •  Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.
  •  Αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.
  •  Καταργούνται, ως αναχρονιστικές, διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
  •  Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.
  •  Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.
  •  Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.

Τσακαλώτος: Δεν αλλάζει τίποτα

Τίποτα δεν αλλάζει στα ισχύοντα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εισηγούμενος στη Βουλή την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

«Ό,τι κάνει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων τώρα, με τους ίδιους κανόνες, τις ίδιες προτεραιότητες, με τα ίδια φίλτρα τώρα θα το κάνει ηλεκτρονικά. Τίποτα δεν αλλάζει», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προκειμένου να διαψεύσει τα όσα περί του αντιθέτου δημοσιεύονται ή ακούγονται, όπως είπε.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν γίνεται πλειστηριασμός σε ακίνητο του οφειλέτη που αποτελεί την πρώτη κατοικία και μοναδική κατοικία και αυτό ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που γίνονται για λογαριασμό του Δημοσίου (με βάση το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο αφορά τους πλειστηριασμούς, που γίνονται όταν είναι μοναδικός οφειλέτης το Δημόσιο).

Επίσης, η κ. Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι ο πλειστηριασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται με την εμπορική αξία των ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 4472/2017.

Στις διευκρινίσεις αυτές προέβη η κ. Παπανάτσιου, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου σχετικώς με την εναρμόνιση του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών των τραπεζών, με αντίστοιχο του Δημοσίου, κάτι που -όπως είπε - «σημαίνει ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα τροποποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

«Σχετικώς με την προνομιακή κατάταξη του Δημοσίου, εναρμονίζεται ο Κώδικας Εισπράξεων του Δημοσίου με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ό,τι αλλαγές γίνονται σε αυτόν, θα ακολουθεί και το Δημόσιο» απάντησε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος ζήτησε να γίνει γνωστό στο Σώμα, εάν υπάρχει εναρμόνιση των διαδικασιών διενέργειας πλειστηριασμών τραπεζών και Δημοσίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται. Είπε συγκεκριμένα ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι η πρόσθετη προσφορά σε έναν πλειστηριασμό όπου ο επισπεύδων είναι η τράπεζα, μπορεί να είναι χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ ο Κώδικας είσπραξης δεν προβλέπει κάτι τέτοιο - και ακόμη προσέθεσε ότι ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δεν προβλέπει καμία προστασία όσον αφορά την πρώτη κατοικία. «Ακόμη και αν ο οφειλέτης του Δημοσίου πληροί όλα τα κριτήρια που ενσωματώθηκαν στον νόμο για την προστασία της πρώτης κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη που θα αποτρέψει την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο από το να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία» ανέφερε, και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει εναρμόνιση για τις δύο αυτές διαδικασίες.

Εξάλλου, ο κ. Θεοχαρόπουλος έθεσε προς τον κ. Τσακαλώτο το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει το βέτο των δανειστών σε σχέση με τη μη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 1η του 2019, για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών ότι στη διαπραγμάτευση δεν έχει μπει θέμα για το νόμο «Κατσέλη - Σταθάκη» μετά το 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πάντως, πως «όταν λέμε ότι τελειώνει 31 Δεκεμβρίου του 2018 ο νόμος "Σταθάκη - Κατσέλη", δεν σημαίνει τίποτα για όσους έχουν εισαχθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …