Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, μεταξύ 4 και 8 του μήνα, θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αφήσει μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων στη Γ' τάξη του Λυκείου, μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούνιο, ώστε οι υποψήφιοι να κάνουν τις τελικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους.

Ζητούμενο παραμένει ο αριθμός των εισακτέων, καθώς φέτος αναμένεται να υπάρχουν ανακατατάξεις αφενός από τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από τη συνένωση δύο ΤΕΙ) και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών από το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Την περσινή χρονιά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ 70.726 υποψήφιοι

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας, για να αντιμετωπίσει τη «μεταφορά» των υποψήφιων φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η σχετική διάταξη που θα ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ιδρύματος αναφέρει ότι από 1% που ίσχυε πέρυσι για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ προς τα ΑΕΙ, φέτος θα συμπεριληφθεί ένα 5% σε αυτήν την κατηγορία, επί του συνολικού αριθμού των θέσεων εισακτέων που θα δοθούν την επόμενη χρονιά στα πανεπιστήμια.
Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τη Γ' Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία. Η περικοπή αυτή των απολυτηρίων εξετάσεων προδιαγράφει και το νέο μοντέλο των εξετάσεων για ένα ενισχυμένο Απολυτήριο που θα συνδεθεί με το νέο εξεταστικό σύστημα. Ωστόσο, επίσημες ανακοινώσεις για τα μαθήματα αυτά αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, στις Πανελλαδικές τα επιστημονικά πεδία από πέντε γίνονται τέσσερα

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Όσοι μαθητές της Γ' τάξης και απόφοιτοι - υποψήφιοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο επιστημονικά πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …