Τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές θα είναι υπολογισμένες –για πρώτη φορά - με βάση τα κέρδη του 2016.

Ωστόσο εξακολουθεί και υπάρχει η εκκρεμότητα με τα αναδρομικά. Με βάση τα κέρδη του 2016 πρέπει να υπολογιστούν όχι μόνο οι εισφορές του Ιανουαρίου (και των επόμενων μηνών του 2018) αλλά και το σύνολο των εισφορών του 2017.

Ο υπολογισμός αυτός θα γίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα μέσα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έρθουν αντιμέτωποι με τις εξής συνέπειες:

  • Οι πολλοί δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Το ελάχιστο πλήρωναν, το ελάχιστο θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν
  • Οι λίγοι που εμφάνισαν αύξηση κερδών θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τις επιπλέον εισφορές που αντιστοιχούν. Η καταβολή γίνει σε μηνιαίες δόσεις με το πιθανότερο σενάριο να ορίζει ότι οι δόσεις θα είναι τόσες όσοι και οι μήνες που υπολείπονται έως το τέλος της χρονιάς.
  • Όσοι είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 θα δικαιούνται επιστροφή εισφορών (εφόσον φυσικά έχουν πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέσα στο 2017). Για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα συμψηφισμού αλλά και η δυνατότητα είσπραξης των εισφορών σε μετρητά.

Να σημειωθεί ότι αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι εισφορές Δεκεμβρίου 2017 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ασφαλισμένοι κατά το "in.gr " μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς, μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …