2,65 δις θα πρέπει να πληρώσουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες

Τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2018 και με αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ για το νέο φόρο δεν αλλάζει. Για να μπει το ίδιο ποσό στα δημόσια ταμεία θα επανεξεταστούν οι συντελεστές του φόρου αλλά και τα όρια του συμπληρωματικού φόρου καθώς και αν σε αυτόν θα πρέπει να προσμετρηθούν τα αγροτεμάχια που πέρυσι εξαιρέθηκαν.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά όπως διευκρινίζει το "in.gr" οι περίπου 200 εκτιμητές πιάνουν δουλειά και έχουν στη διάθεσή τους μόνο 20 ημέρες για να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους. Οι τιμές θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου ενώ τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των τιμών είναι πολύ δύσκολη, με τις δυσκολίες να εντοπίζονται στην απουσία σημαντικού αριθμού μεταβιβάσεων ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές δεν έχουν γίνει καθόλου πράξεις, στη μεγάλη διασπορά των τιμών διότι άλλοι πωλούν κάτω από πίεση και άλλοι όχι και στο προβληματικό προσδιορισμό αξιών σε περιοχές που δεν υπάρχει ανοικοδόμηση.

Εκεί η τιμή ζώνης θα προκύψει μέσω τιμών παλαιότερων οικοδομών που με τη χρήση συντελεστών αναγωγής οδηγούν στην τιμή ζώνης. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε τιμή ζώνης κατώτερη του σημερινού κόστους κατασκευής. Σήμερα υπάρχουν τιμές ζώνης των 700 ευρώ/τ.μ. όταν το κόστος κατασκευής είναι της τάξης των 950 ευρώ/τ.μ.

Οι τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα συγκριθούν με τα στοιχεία που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Οι εκτιμητές με βάση τα δεδομένα της αγοράς αναμένεται να προτείνουν αυξήσεις τιμών στις φθηνότερες περιοχές και μειώσεις στα λεγόμενα ακριβά προάστια όπου οι αντικειμενικές υπερβαίνουν τις εμπορικές.

Έτσι, σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 500 - 550 ευρώ οι νέες αξίες δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τ.μ., σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 -850 ευρώ οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα 1.000 ευρώ για να διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα 2,9 ευρώ το τ.μ. Στις ακριβότερες περιοχές, θα πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις καθώς οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να είναι υψηλότερες των εμπορικών.

Οι μειώσεις που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικές απώλειες, έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα το λύσει με νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πλοία, τρένα, προαστιακός, ΟΑΣΘ. Απεργία την Τετάρτη 17.4.2024

Γενική απεργία ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και συγκέντρωση την ίδια ημέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος …