Αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έναρξης του "Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ"

Η καθυστέρηση της έναρξης υποβολής αιτήσεων για το νέο Εξοικονομώ έχει εγείρει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και της αγοράς. Το θέμα επανέφερε για άλλη μια φορά η ΝΔ, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για την ακριβή ημερομηνία έναρξης.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την επεξεργασία και διαχείριση των αιτήσεων που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών, ο σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει στην ερώτηση ότι δεν έχουν εκδοθεί ο Οδηγός του Προγράμματος ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων και οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κλπ. και ζητεί να τεθεί το πρόγραμμα σε άμεση προτεραιότητα. Όπως επισημαίνει η αγορά και τα νοικοκυριά στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας και το «Εξοικονομώ» θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων για τα νοικοκυριά, και να δώσει μια οικονομική ανάσα στην οικονομία, και στα πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή τα οποία έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την κρίση.

Σημειώνεται από το "insider.gr" ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα ενισχύονται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε κατοικίες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού εργασιών τα 250 ευρώ /τμ και έως τα 25.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Το ύψος της επιχορήγησης εξαρτάται από το εισόδημα του αιτούντος και κλιμακώνεται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  • Ατομικό εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 20.000 - 25.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 50% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  • Ατομικό εισόδημα 15.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 25.000-30.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 40% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.
  • Ατομικό εισόδημα 20.000-25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 30.000-35.000 βασικό ποσοστό επιχορήγησης 35% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
  • Ατομικό εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα 35.000-40.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 30% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.
  • Ατομικό εισόδημα 30.000-35.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000-45.000 ευρώ βασικό ποσοστό επιχορήγησης 20% και αύξηση της επιχορήγησης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος με μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 50%.

Η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη σύναψη δανείου αυτό θα είναι ανάλογο του προϋπολογισμού εργασιών και θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ επιχορήγησης και προϋπολογισμού και έως τα 25.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 4-6 χρόνια χωρίς περίοδο χάρητος και προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100%.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, ο τελικός ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές και το επιτόκιο σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …