Μέσα στην σαρακοστή η λυπητερή των αυξημένων εισφορών του ΕΦΚΑ

Γύρω στις 20 του μήνα θα σταλούν από τον ΕΦΚΑ τα ραβασάκια για την καταβολή των νέων «τσουχτερών» εισφορών 1.400.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για το μήνα Ιανουάριο του 2018. Οι μηνιαίες εισφορές θα έχουν υπολογισθούν -για πρώτη φορά- στο 85% του μεικτού εισοδήματος του 2016, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 η έκπτωση του 15% δεν ισχύει, οπότε θα υπολογίζονται στο 100% του ακαθάριστου εισοδήματος (με τις εισφορές).

Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση κατά 7% φέτος (περίπου 12 ευρώ/μήνα) στις κατώτατες εισφορές, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς από τα 158 ευρώ θα ανέλθουν στα 170 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβάρυνση θα πλήξει κυρίως δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς με υψηλά εισοδήματα το 2017, ενώ μικρότερη επίδραση θα έχουν οι νέες εισφορές στους αγρότες, η πλειοψηφία των οποίων (το 80%) θα καταβάλει την κατώτατη εισφορά, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 87 και 95 ευρώ.

Οι τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου επί της νέας βάσης υπολογισμού θα πρέπει να εξοφληθούν από τους ασφαλισμένους έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα αυξάνονται οι εισφορές κλάδου σύνταξης των νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που συμπληρώνουν 3ετία ή 5ετία από την έναρξη επαγγέλματος θα κληθούν να καταβάλουν εντός του 2018 αυξημένα ασφάλιστρα. Και τούτο, διότι, βάσει του Ν. 4387/2016, όσοι το 2018 συμπληρώνουν 3ετία μεταπηδούν από το 14% στο 17%, ενώ όσοι συμπληρώνουν 5ετία μεταπηδούν από το 17% στο 20%. Αντίστοιχα αυξάνονται και οι εισφορές σύνταξης των αγροτών στο 23,2%.

Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των εισφορών του 2017, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (μη μισθωτοί) του ΕΦΚΑ, για το εάν θα λάβουν τελικά επιστροφή χρημάτων, ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατανεμημένο σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας όπως καταλήγει το "insider.gr", αναμένονται τα ειδοποιητήρια για όσους επαγγελματίες υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Μάλιστα 250.000 επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν διπλές εισφορές για τους εν λόγω κλάδους, δηλαδή κάθε μήνα αναδρομικές εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 και τις τρέχουσες εισφορές με βάση το ακαθάριστο εισόδημα του 2016 /2017.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …