142.000 επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, παραμένουν σε εκκρεμότητα

Στις 142.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που εκκρεμούν για έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ πληρωμών στο ΕΤΕΑΕΠ και πολλές από αυτές έχουν υποβληθεί πριν από δυόμισι χρόνια.
Εκτιμήσεις του Ταμείου αναφέρουν πως από το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν οι περίπου 100.000 αφορούν επικουρικές συντάξεις και οι υπόλοιπες 42.000 εφάπαξ παροχές.

Οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν από το ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 22% και θα αποτελούνται από δύο τμήματα.

Το πρώτο τμήμα θα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που είχαν κρατήσεις σε εισφορές για επικουρική ασφάλιση (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%). Όμως, το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, το οποίο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά, θα υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά η μείωση ανέρχεται για το δεύτερο αυτό σκέλος των συντάξεων σε 10%. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και έπειτα, υπολογίζεται σε 157-160 ευρώ και το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.

Αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις νέες μειώσεις θα είναι οι εξής κατηγορίες δικαιούχων: εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (εκτός της ΔΕΗ), τραπεζοϋπάλληλοι, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Στον αντίποδα, διασώζονται από τις πολύ υψηλές μειώσεις δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.

Θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 4.400 εφάπαξ των μηχανικών
Η τελευταία απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ για τους μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ) που έχουν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΤΕΑΕΠ θα «ξεπαγώσει» τη διαδικασία έκδοσης περίπου 4.400 αιτήσεων για εφάπαξ. Το εφάπαξ θα υπολογιστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, καθώς χωρίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα που αφορούν αντίστοιχες χρονικές περιόδους.

Το πρώτο τμήμα θα αφορά στα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013 και το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ τα έτη ασφάλισης από 1/1/2014 κι εφεξής.

Επισημαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει πως για το μέρος της εφάπαξ παροχής το οποίο αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013, για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που είναι αυτοτελώς απασχολούμενοι (μισθωτοί) με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς, το ποσοστό αναπλήρωσης θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …