Εγκαίνια PET/CT-Τα σκυλιά γαβγίζουνε το καραβάνι όμως προχωρεί(Ναζίμ Χικμέτ)

'Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι ξεκινάει η λειτουργία του PET/CT στο ΠΓΝΠ, του πρώτου τέτοιου μηχανήματος που εγκαθίσταται στην περιφέρεια (εκτός Αθήνας & Θεσ/κης). Το μηχάνημα αποτελεί την τελευταία λέξης της ιατρικής τεχνολογίας κίστους 1.360.000. Το δώρισε η κα Ελένη Διγενοπούλου στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 11/4/18.

Το μηχάνημα είναι state of the art στο χώρο της Πυρηνικής Ιατρικής. Είναι ένα σύστημα απεικόνισης, το οποίο συνδυάζει δύο μεθόδους: την ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) και την αξονική τομογραφία (CT) σε ένα μόνο μηχάνημα. Δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα εντοπίζοντας με ακρίβεια τη θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας στο σώμα.

Χορηγείται ραδιοφάρμακο το οποίο προσλαμβάνεται από όργανα και ιστούς, ανιχνεύοντας τα κύτταρα με μεγαλύτερο μεταβολισμό, που είναι τα καρκινικά και συνεπώς εντοπίζεται ο καρκίνος σε επίπεδο κυττάρου, κάτι αδιανόητο με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
Λίγα λόγια για το ιστορικό:
- Η κ. Ελένη Διγενοπούλου-Ζαφειροπούλου ανακοίνωσε στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών την πρόθεση της να δωρίσει αυτό το μηχάνημα στο Πανεπιστήμιο. Ήταν, όπως μου είπε η ίδια, βούληση του εκλιπόντος συζύγου της.(Αρκάς στην καταγωγή!!).
- Το πρόβλημα που αμέσως προέκυψε ήταν οτι το μηχάνημα δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Νοσοκομείο, αφού ούτε υλικά μπορείς να αγοράσεις ούτε συντήρηση μπορείς να κάνεις σε ένα μηχάνημα που δεν σου ανήκει. Η δωρήτρια ήταν ανένδοτη. Ήθελε η δωρεά να γίνει στο Πανεπιστήμιο.
- Εμφανής τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα δεν υπήρχε. Και τότε μουρθε η ιδέα: Να το νοικιάσουμε από το Πανεπιστήμιο με 1 Ευρώ το χρόνο. Ήταν Η λύση. Το μηχάνημα παρέμενε ιδιοκτησία του πανεπιστημίου, αλλά το νοικιάζαμε, άρα μπορούσαμε να το λειτουργούμε.
- Η Πρύτανης το δέχτηκε αμέσως, η δωρήτρια επίσης, όλα καλά. Μόνο που το ενοίκιο ορίστηκε στα 120 Ευρώ. Συμβολικό. Τέλεια.
- Το Υπουργείο μας επιχορήγησε με 150.000 Ευρώ για την εγκατάσταση. Δύσκολο έργο. Μόνο για την προστασία από ραδιενέργεια χρειάστηκαν 80 τόνοι φύλων μολύβδου!!!

Καθοριστική ήταν η συμβολή της κ. Κυριαζοπούλου στην υπόθεση. Αυτή ξεκίνησε το θέμα και το παλέψαμε μαζί μέχρι τέλους. Επίσης και ο υπέροχος κ. Δ. Αποστολόπουλος, Καθηγητής Πυρινικής Ιατρικής. Ξεκίνησε από την αρχή. Έτρεξε παντού. Κουβάλησε όλο το βάρος της εγκατάστασης μόνος του. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία μαζί τους.

Όλα καλά λοιπόν. Τα επόμενα εγκάνια θα είναι της Μονάδας Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης ( IVF ).
...και το καραβάνι προχωρεί"


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

«Ενα κανονικό κόμμα θα κατέθετε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εμπρόθεσμα και δεν θα έπαιζε γελοίο …