Δύσκολες εποχές με μειώσεις αποδοχών και για τους...πρίγκηπες!

Το 15% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει θα χάσει φέτος, γιατί συνάντησε ξένους αξιωματούχους χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου, νεότερος αδελφός του βασιλιά Φίλιππου, ένα πρωτοφανές μέτρο για το βασίλειο!

Η κύρωση, την οποία εισηγήθηκε πέρυσι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ψηφίστηκε από τους βουλευτές, γεγονός που την καθιστά εφαρμόσιμη.

Η υιοθέτησή της -με 93 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά, διευκρινίζει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga- δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνιστά ένα προηγούμενο για τη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένας νόμος του 2013 για τις αποζημιώσεις που χορηγούνται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας με την πρόβλεψη της δυνατότητας "μιας παρακράτησης επί της βασιλικής χορηγίας" σε περίπτωση μη σεβασμού ορισμένων κανόνων.

Μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter τον Ιούλιο του 2017 ο πρίγκιπας Λοράν, γνωστός για την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του, στην οποία εμφανίζεται ένστολος, είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια τελετής στην πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες, με αφορμή την 90η επέτειο της ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Βάσει του νόμου αυτού της 27ης Νοεμβρίου 2013, οποιαδήποτε επίσημη συνάντηση μέλους της βασιλικής οικογένειας με ξένους αξιωματούχους πρέπει να έχει εγκριθεί εκ των προτέρων από την κυβέρνηση.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που προσάπτουν στον 54χρονο πρίγκιπα τέτοιου είδους παρεκτροπές, καθώς είχαν προηγηθεί μεταξύ άλλων διπλωματικές επαφές του στη Λιβύη ή μια μη εγκεκριμένη επίσκεψη που έκανε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2011.

Ο νόμος ορίζει ότι "δίδεται, με δαπάνες του Δημοσίου Ταμείου, ετήσια χορηγία 307.000 ευρώ στον πρίγκιπα Λοράν". Η περικοπή του 15% αντιστοιχεί σε απώλεια 46.000 ευρώ.

Σε επιστολή που επιδόθηκε στο κοινοβούλιο μέσω του δικηγόρου του, ο πρίγκιπας Λοράν προκάλεσε τους βουλευτές καταγγέλλοντας την τιμωρία αυτή που μπορεί να του "προκαλέσει σοβαρή ηθική βλάβη και δύσκολα αποκαταστάσιμη".

Επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του τίτλου του δεν έχει δυνατότητα να εργάζεται, ο αδελφός του βασιλιά υπογράμμισε ότι "τα τρία τέταρτα της χορηγίας που λαμβάνει διατίθενται σε λειτουργικές δαπάνες που υπόκεινται στον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου".

"Αυτή η χορηγία, για τη μείωση ή την κατάργηση της οποίας ομιλούν ανάλογα με τους ανέμους που φυσούν στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης, είναι το αντίτιμο για μια ζωής, το αντίτιμο για τη ζωή μου", σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης. "Από πολύ νεαρή ηλικία, ήμουν στην υπηρεσία του αδελφού μου, της οικογένειάς μου και του κράτους. Δεν μπορούσα να εργαστώ όπως μου άρεσε ή να αναπτύξω δραστηριότητα η οποία θα μου έδινε κάποια ανεξαρτησία. Ακόμη και για να παντρευτώ έπρεπε να ζητήσω την άδεια".


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …