Σε λήθαργο το «συνδικάτο» στην Ξάνθη-Με αφορμή την «καρατόμηση» Μπεμπεκίδη από την ΠΑΣΚΕ…

Αρκετές συζητήσεις προκάλεσε η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της κεντρικής ΠΑΣΚΕ να ορίζει νέο Γραμματέας της παράταξής στον Νομό Ξάνθης τον Κώστα Γαβριηλίδη, «καρατομώντας» παράλληλα τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελο Μπεμπεκίδη.

Συζητήσεις οι οποίες αφορούν στους λόγους μια τέτοιας «ξαφνικής» κατά τα άλλα αλλαγής στην παράταξη, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι δύο. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι ο κ. Μπεμπεκίδης αναφέρεται ως συνταξιούχος και συνεπώς δεν μπορεί να ηγείται παράταξης εν ενεργεία εργαζομένων, ενώ το δεύτερο αφορά στο… «κλείσιμο του ματιού» του προς τα δεξιά, δεδομένου ότι έκανε «εμφάνιση» που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην πολιτική εκδήλωση με τον Κωστή Χατζηδάκη στην Ξάνθη.

Όμως, τίποτα από όλα τα παραπάνω, δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα αλλά και δεν διαψεύσθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις απόψεις που φιλοξενεί για το συγκεκριμένο θέμα η «Θ», το συμπέρασμα που ανακύπτει από την όλη ιστορία αφορά στην…. «κοιλιά» του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια και στις ριζικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για την επανεκκίνησή του.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν τόσο ο Γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης, όσο και το μέλος της Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής κ. Σωτήρης Στολίδης, με τον νεοτοποθετημένο Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ κ. Κώστα Γαβριηλίδη, να μην επιθυμεί να σχολιάσει τους λόγους «καρατόμησης Μπεμπεκίδη» και να μιλά για τους στόχους που ο ίδιος έχει, από την συγκεκριμένη θέση».

«ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΣ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΓΓ. ΜΠΕΜΠΕΚΙΔΗΣ – ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΣΚΕ»

Ειδικότερα ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «αυτό το αποφάσισε η πλειοψηφούσα παράταξη της ΓΣΕΕ που είναι η ΠΑΣΚΕ. Από εκεί και πέρα, δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο για ποιο λόγο δεν θέλει πλέον ως Γραμματέα της Παράταξης τον κ. Μπεμπεκίδη. Προφανώς και θα υπάρχει «κάτι» μεταξύ τους. Προσωπικά με ενημέρωσαν εδώ και κάποιους μήνες και  εξέδωσαν την ανάλογη ανακοίνωση πριν μερικές ημέρες. Εντωμεταξύ διετέλεσα και παλαιότερα γενικός γραμματέας σε δευτεροβάθμιο όργανο και δέχθηκα. Προσέφερα στην παράταξη και παλαιότερα, υποστηρίζω την συγκεκριμένη παράταξη και βέβαια και από αυτήν την θέση θα παλέψω για το καλύτερο. Για τους λόγους αλλαγής του κ. Μπεμπεκίδη, νομίζω ότι την απάντηση πρέπει να την δώσει ο ίδιος και όχι εγώ. Ο ίδιος πρέπει να σας λύσει την απορία αυτή. Από μέρους μου, είμαι εδώ ως γενικός γραμματέας της παράταξης και ξεκινάμε δυναμικά. Θα έρθουμε σε επαφή με σωματεία και με όλους τους φορείς, ενώ υπάρχει και σχετικό site της ΠΑΣΚΕ, όπου θα αναρτώνται όλα τα νεότερα. Πάμε σε επίπεδα δηλαδή που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στην Ξάνθη».

«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ – ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ»

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης, επισήμανε ότι «δεν γνωρίζω τι έχει γίνει. Προσωπικά έχω σχέσεις και με τους δύο και δεν γνωρίζω τι έγινε στην ΓΣΕΕ. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι την τελευταία φορά που είδαμε τον Κ. Χατζηδάκη στην Ξάνθη, ο κ. Μπεμπεκίδης ήταν παρών. Ας μην το ξεχνούμε αυτό. Και εφόσον ήταν παρών στην συγκέντρωση της ΝΔ, από εκεί και μετά κινήθηκαν οι διαδικασίες. Πραγματικά όμως δεν γνωρίζω τι έχει μεσολαβήσει μεταξύ του κ. Μπεμπεκίδη και του κ. Γαβριηλίδη και τι έχει γίνει στην ψηφοφορία της ΓΣΕΕ. Δεν ξέρω ούτε το προσκήνιο, ούτε το παρασκήνιο. Πέραν όλων, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, αντικειμενικά εκδίδει συχνά κάποια Δελτία Τύπου κάνοντας διαπιστώσεις για την ανεργία κλπ. Το να ενημερώνει τους ξανθιώτες, το κάνει, κάποιες φορές όταν κλείνουν επιχειρήσεις στην Ξάνθη, γίνονται παρεμβάσεις αλλά η ένστασή μου είναι πως ίσως, όχι μόνο το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης αλλά όλα πανελλαδικά, θα έπρεπε να έχουν έναν πιο τεχνοκρατικό ρόλο. Έχουν από ότι ξέρω τα εργαλεία και τους επιστημονικούς συμβούλους, για να έρχονται σε επαφή με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και να συζητούν για το τι μπορούν να κάνουν και τι επιδοτήσεις μπορούν να «τρέξουν» ώστε να γίνουν προσλήψεις. Πρέπει να πάει σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο. Το ότι διαπιστώνουν και καταγγέλλουν τις απολύσεις και την ανεργία, δεν έχει ουσία από μόνο του. Θα πρέπει να κάνουμε παραπάνω βήματα, ώστε να μην φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Συμβουλευτικά βέβαια, γιατί το εργατικό κέντρο δεν είναι ούτε «Βουλευτής» ούτε «Νομοθέτης» αλλά θα μπορούσαν να έχουν στενότερη επαφή με τις επιχειρήσεις και να προλαβαίνουν καταστάσεις. Οι έννοιες του «συνδικαλιστή» και του «συνδικαλισμού», έχουν εξευτελισθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως η έννοια του πολιτικού. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι τόσο «χαμηλά» πλέον οι έννοιες του πολιτικού και του συνδικαλιστή για τον απλό λαό. Συνδικαλιστής στην νοοτροπία του Έλληνα πολίτη σημαίνει «απαιτώ να έχω μόνο δικαιώματα». Από υποχρεώσεις; Υπάρχει κάποια κίνηση ή κάποια ανακοίνωση να μας αναφέρει για τις υποχρεώσεις του συνδικαλισμού; Δεν αρκεί να διεκδικούμε μόνο τα δικαιώματά μας αλλά να είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας».

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η…ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Από την δική του πλευρά το μέλος της Κ.Ε του Κινήματος Αλλαγής κ. Σωτήρης Στολίδης, αναφέρει ότι «θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια ανησυχία και ένα ενδιαφέρον γενικά από την ΠΑΣΚΕ στο τι γίνεται με το εργατικό κίνημα της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε ότι το εργατικό κίνημα της περιοχής έχει κάνει μια τεράστια «κοιλιά» τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε «λήθαργο». Ήταν λοιπόν επόμενο να κάνουμε κινήσεις ώστε να μπορέσει να πάρει τα «επάνω» του με νέους και ενεργούς συνδικαλιστές. Δεν μπορεί η ΠΑΣΚΕ να αφήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, με ανθρώπους που έχουν μια πορεία που δυστυχώς οδήγησε σε αυτό το σημείο, το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής. Πέραν του ότι είναι συνταξιούχος ο κ. Μπεμπεκίδης και με τα «προβλήματα» που είχε με το ΙΚΑ, το θέμα είναι να αγκαλιαστεί και πάλι το συνδικαλιστικό κίνημα από τους εργαζόμενους και να έρθει η ΠΑΣΚΕ εκεί που ήταν όταν το κίνημα ήταν στα «φόρτε» του. Να σας θυμίσω πως στα χρόνια που ήμουν εγώ στο συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, μιλούσαμε για 40.000 εργαζόμενους, για ένα πρωτοπόρο συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα. Πως κατέληξε σήμερα να είναι στο χειρότερο σημείο σε σχέση με όλη την χώρα; Ήταν επόμενο να πάρει λοιπόν κάποια μέτρα η ΠΑΣΚΕ και αυτά είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει ξανά από την αρχή την παράταξή μας. Ουσιαστικά να την «μηδενίσουμε», να την επανενεργοποιήσουμε και να μπορέσει να οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά με τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβει και να είναι πρωτοπόρα για την ανάπτυξη της περιοχής. Όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της η κεντρική παράταξη, πρέπει να ξαναβρεί την αυτόνομη πορεία της. Για τον κ. Μπεμπεκίδη τώρα, δεν έχει σχέση η παρουσία του στην εκδήλωση με τον κ. Χατζηδάκη. Να σας θυμίσω ότι ο ίδιος έλαβε μέρος στις κομματικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό η αλλαγή του. Με το ότι είναι συνταξιούχος βέβαια έχει σχέση. Υπάρχει πρόβλημα και στην ΓΣΕΕ. Υπάρχουν άλλα όργανα στα οποία εκλέγονται οι συνταξιούχοι. Δεν είναι στο ενεργό συνδικαλιστικό όργανο. Εν πάσει περιπτώσει, το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ξάνθη, δεν είναι ενεργό και δεν έχει δυνατότητες να προστατεύσει τους εργαζόμενους, να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής, να συνεργαστεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, να διεκδικήσει κλπ. Στην Ξάνθη, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να «πάρει» μπροστά το κίνημα. Δεν μπορεί να μείνει σε αυτήν την κατάσταση και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας πλέον. Και εμείς που έχουμε μπει στην Κεντρική Επιτροπή και τα τοπικά κόμματα και οι τοπικοί φορείς. Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν άνθρωποι που θα μπορέσουν να φέρουν τον νομό μας σε μια αναπτυξιακή πορεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θ» προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και τέως γραμματέα της ΠΑΣΚΕ κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, αλλά δυστυχώς αυτό κατέστη αδύνατον.

ΠΗΓΗ


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …