Σήμα κινδύνου της ΣΕΣ για εργασιακά δικαιώματα και μισθούς

Σήμα κινδύνου για τους εργαζόμενους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπέμπει για ακόμη μία φορά και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τόσο για το θέμα των αμοιβών όσο και των συνθηκών εργασίας. Η ΣΕΣ  ξεκινάει σήμερα καμπάνια στην οποία συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, με τίτλο "emergency Alert", προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουν με τα συνδικάτα και να προχωρήσουν στην επαναφορά και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

 Η χώρα μας, βρίσκεται με βάση τα στοιχεία που δίνει η ΣΕΣ σε σχετικό πίνακα, ανάμεσα στα κράτη στα οποία από συλλογικές συμβάσεις καλύπτεται κάτω από το 35% των εργαζομένων, δεν ισχύει η επεκτασιμότητα ενώ το μερίδιο των μισθών είναι κάτω από το 45,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Με κόκκινο είναι οι χώρες για τις οποίες εκπέμπεται σήμα κινδύνου.

ETUC FAIR WAGE OPPORTUNITIES INDICATOR TABLE

Sectoral/

national collective bargaining

Collective bargaining coverage Extension mechanisms (or functional equivalents) Wage share
Bulgaria
Czech Rep
Estonia
Germany
Greece
Hungary
Ireland
Italy
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Malta
Poland
Portugal
Romania
Slovakia
UK

Red = emergency warning

Predominantly company level collective bargaining. Source: OECD Employment Outlook 2017

Collective bargaining coverage less than 35%

Source: Eurofound, Developments in collective bargaining in the European Union 2015

‘Uncommon’ or ‘non-existent extension’ mechanisms or functional equivalents. Source: OECD Employment Outlook 2017.

Wage share: employee compensation under 45,3% of 2016 GDP. Source: Eurostat


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …