Μεγάλο το φορτίο των οικονομικών μας υποχρεώσεων προς την Εφορία

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο, πολύ δύσκολο, ραντεβού εκατομμυρίων φορολογούμενων με την εφορία έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά από το τέλος Ιανουαρίου που οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την τελευταία δόση του περυσινού ΕΝΦΙΑ υπήρξε μια… κατάπαυση του πυρός από την πλευρά της εφορίας καθώς οι απλοί φορολογούμενοι –και όχι βέβαια οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες- δεν είχαν κάποια τακτική φορολογική οφειλή προκειμένου να τακτοποιήσουν.

Ωστόσο, η περίοδο αυτή τελειώνει και τα προεόρτια για αυτό το τέλος είναι η έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις αρχές Απριλίου. Ήδη περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση και για 20.000 από αυτούς έχει εκδοθεί χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μόνο μικρό μέρος από αυτά που θα κληθούν συνολικά να πληρώσουν.

Ειδικότερα:

  • περίπου 2,6 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από ενοίκια και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά ποσό που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ο καθένας. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως τον τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου
  • έως το τέλος Αυγούστου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,2 δις ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και φέτος ειδική ρύθμιση προκειμένου να πληρωθεί ο φόρος σε πέντε δόσεις, δηλαδή έως και τον Ιανουάριο 2019
  • έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet στα μέσα Νοεμβρίου.

Πολλοί φορολογούμενοι, όμως, δεν έχουν μόνο αυτές τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις. Περίπου 800.000 καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες και έχουν ρυθμίσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …