Πότε οι εργαζόμενοι, μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να εργάζονται συγχρόνως

Τη δυνατότητα να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, παράλληλα με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για σύνταξη, δίνει στους αυτοαπασχολούμενους, μη μισθωτούς, διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου – σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Η διάταξη αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες επαγγελματίες που επιθυμούν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», δεν θα απαιτείται, πλέον, το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται και ως συνταξιούχοι, με αντίστοιχη μείωση της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να διατηρούν ανοιχτή την επιχείρησή τους. Αρκεί να καταθέσουν την αίτηση για σύνταξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να δηλώσουν στο Ταμείο ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενεργοποιώντας την ήδη ψηφισμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την απασχόληση συνταξιούχων.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, θα έχουν ωστόσο, μείωση της σύνταξή τους κατά 60%, όπως ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους ή να τα μεταβιβάσουν σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, παρότι επιθυμούσαν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Υπήρχαν, δε πολλές περιπτώσεις που, ενώ έκαναν διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, διαπίστωναν εκ των υστέρων ότι δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μένουν ξεκρέμαστοι.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …