Εκτός συμφωνίας οι ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν(VIDEO)

 

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.  Λίγη ώρα νωρίτερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησαν με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης έως τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με βοηθητικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ δεν θα επαναφέρει τις κυρώσεις για 90 μέρες, με επιλογή για περαιτέρω 90 μέρες , τόνισε ένα στέλεχος, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τα μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσουν για την απόφαση του προέδρου λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Κατρακυλά το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά έως και 3,5% σήμερα, καθώς δημοσιεύματα των ΜΜΕ τροφοδότησαν τις αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στη συνέχεια, οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα σε μία συνεδρίαση με υψηλές διακυμάνσεις, μετά από άλλο δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Το ρεπορτάζ του CNN προκάλεσε αμφιβολίες για το αν ο Τραμπ θα επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν τόσο γρήγορα όσο ανέμενε η αγορά. Μία τέτοια απόφαση θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά αργού και θα τροφοδοτούσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν λίγο 2,3% στα 74,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 2,8% στα 68,72 δολάρια. Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι μετά το ρεπορτάζ του CNN που ανέφερε ότι ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις, αλλά και ότι ειναι πιθανόν, επίσης, να επιτρέψει «μία περίοδο χάριτος, η οποία μπορεί να δώσει μία δυνατότητα διαπραγμάτευσης στους υποστηρικτές της συμφωνίας».

Οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγή με γνώση του θέματος, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν άρει στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ιράν και να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές ποινές. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στενά στις διπλωματικές κινήσεις σχετικά με το Ιράν, δήλωσε στο Reuters ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δώσει χθες το στίγμα ότι ο Τραμπ θα αποσυρόταν από τη συμφωνία, αλλά παρέμενε ασαφές με ποιους όρους και αν θα επιβάλλονταν και πάλι κυρώσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν στηριχθεί από τις προσδοκίες ότι ο Τραμπ πιθανόν θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές ιρανικού αργού και να ενισχύσει τις φωτιές των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, από όπου προέρχεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Με τη συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χαλαρώσουν μία σειρά κυρώσεων στο Ιρά και το έπραξαν με τρόπο που ουσιαστικά τις ήρε.

Αντιδράσεις από Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία

"Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση" περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ" επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …