10 επαγγέλματα με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά

Τα επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου και η νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται «πίσω» από την εντυπωσιακή αύξηση των προσλήψεων το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, όπου καταγράφηκε ρεκόρ 17ετίας στην ελληνική αγορά εργασίας.

Στην λίστα με τα 10 επαγγέλματα, τα οποία καταγράφουν την μεγαλύτερη κινητικότητα και άρα τα υψηλότερα ισοζύγια για τον Απρίλη, βρίσκονται κυρίως επαγγέλματα του τουρισμού.

Σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν είναι στην πρώτη θέση με θετικό ισοζύγιο 24.029 θέσεων εργασίας κι ακολουθούν μάγειροι ξενοδοχείων κι εστιατορίων, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής – ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες, πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, καθαριστές, οδηγοί, ανειδίκευτοι εργάτες.

Τον Απρίλη του 2014 η αντίστοιχη 10άδα απαρτίζονταν από τους ίδιους κλάδους, δηλαδή σερβιτόρους, μαγείρους, καμαριέρες, υπάλληλους γραφείου, πωλητές, υπαλλήλους υποδοχής – ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες, οδηγούς κ.α.

Σύμφωνα με το πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο φετινός Απρίλης έχει τη μεγαλύτερη επίδοση από οποιονδήποτε άλλον καταγεγραμμένο μήνα μετά τον Γενάρη του 2001, ενώ σε επίπεδο 4μηνου δημιουργήθηκαν 155.826 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση ρεκόρ από το 2001.

Ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι τόσο ο αριθμός των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων, αλλά η σχέση εργασίας τους. Συγκεκριμένα την στιγμή που οι εποχικές προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού κορυφώνονται, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης τον Απρίλιο ξεπέρασαν το «ψυχολογικό» όριο του 50% και έφτασαν στο 55,6%.

Επιπλέον 5 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορού 513 εργαζόμενους, προβλέπουν αύξηση μισθού για τον Απρίλη κατά μέσο όρο 1,64%.

Ο τουρισμός αναδεικνύεται για ακόμη μία χρονιά «πρωταθλητής» των προσλήψεων, με τους πιο δραστήριους εργοδότες να προέρχονται κυρίως από τη νησιωτική χώρα. Πρώτη στο θετικό ισοζύγιο για το πρώτο 4μηνο αναδεικνύεται πανελλαδικά η Ρόδος, με 18.518 νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά και η Χαλκιδική, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κως, η Αν. Αττική, η Μύκονος.

Σε επίπεδο κλάδου, στην χρυσή πεντάδα βρίσκονται με διαφορά στην πρώτη θέση τα καταλύματα και ακολουθούν οι υπηρεσίες εστίασης, το λιανικό εμπόριο, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα γραφεία ταξιδίων κ.α. Δεν είναι τυχαίο πως η εν λόγω σειρά κατάταξης παραμένει σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια, για τον μήνα Απρίλιο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος για την επίθεση στη Βουλή: «Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω»

Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, επιμένει ότι ο Βασίλης Γραμμένος μίλησε με υβριστικά λόγια …