Καταδίκη για το αιματοκύλισμα στην Γάζα

Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν στα σύνορα για την 70η επέτειο της ανακήρυξης της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ (Nakba), ενώ η ημέρα συμπίπτει και με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, συνολικά 900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, με τους 450 να χτυπήθηκαν από πραγματικά πυρά. Μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν εξοπλισμένοι με σφεντόνες, πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, οι οποίες αντεπιτέθηκαν με πυροβολισμούς και δακρυγόνα.

"Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή", δήλωσε ο δάσκαλος Επιστήμης στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του. "Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει", είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται όπως μετέδωσε το "ΑΠΕ-ΜΠΕ" να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Ενώ η επέτειος είναι κανονικά στις 15 Μαΐου, οι μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν τη Δευτέρα για να συμπέσουν τόσο με την έναρξη του Ραμαζανιού όσο και με τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγριώσει τους Παλαιστίνιους που είδαν την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, ως ανοιχτή στήριξη προς την ισραηλινή κυβέρνηση εις βάρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Για την τελετή των εγκαινίων έχουν μεταβεί στην Ιερουσαλήμ Ισραηλινοί ηγέτες και μια αμερικανική αποστολή στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούσιν, η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι θάνατοι ανεβάζουν σε 92 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθιστούν επίσης την ημέρα αυτή την πιο φονική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα.

Τραμπ: Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

"Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη" επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

"Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ο οποίος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη "στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων", με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Στη λακωνική ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της πρεσβείας από το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …