Κατάργηση του ανωτάτου ηλικιακού ορίου για την κάλυψη θέσεων

Σημειώνοντας, ότι ασχολείται ήδη πάνω από μια δεκαετία, κατόπιν αναφορών αποκλεισθέντων υποψηφίων αλλά και στο πλαίσιο της ειδικής αρμοδιότητάς του ως φορέας παρακολούθησης της ίσης μεταχείρισης, σε ανακοίνωση του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει, ότι "καταργούνται τα ανώτατα όρια ηλικίας για την κατάληψη θέσεων ιατρών ΕΣΥ, με βάση το τέταρτο άρθρο του νόμου 4528/2018 («Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και άλλες διατάξεις»)".

Σε σειρά εγγράφων του, από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο 2018, καθώς και στις Ετήσιες Εκθέσεις 2010 και 2011, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει ότι το κριτήριο της ηλικίας, ως όρος πρόσβασης στην εργασία, είναι θεμιτό μόνον αν αποδεδειγμένα συνιστά χαρακτηριστικό ουσιώδους σημασίας σε σχέση με την ικανότητα εκτέλεσης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, αν εξυπηρετεί την επίτευξη θεμιτού στόχου και αν είναι εύλογο και απολύτως αναγκαίο, αν, δηλαδή, προκύπτει σαφώς και ειδικά ότι για την επίτευξη του σχετικού επιδιωκόμενου στόχου δεν υπάρχει εναλλακτικό, λιγότερο αυστηρό μέσο πέραν του ορίου ηλικίας.

Επί πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη επικαλέσθηκε νομολογία, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται από κανένα επίσημο στοιχείο ο δικαιολογητικός λόγος ανωτάτου ηλικιακού ορίου για την κάλυψη θέσεων ιατρών ΕΣΥ. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι ο σκοπός για την επιβολή ηλικιακού ορίου συνίσταται στη διασφάλιση της υγείας των ασθενών από τους κινδύνους που συνεπάγεται η παροχή υπηρεσιών από
μεγαλύτερης ηλικίας ιατρούς, και πάλι ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αυστηρότητα του επιλεγόμενου μέσου και τον αυτοδίκαιο αποκλεισμό.

Διαπιστώνοντας ότι η πρόβλεψη ανώτατου ηλικιακού ορίου εισάγει άμεση ηλικιακή διάκριση, απαγορευμένη εφ’ όσον δεν στηρίζεται σε ειδική αιτιολόγηση και στην αρχή της αναλογικότητας, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε την αναθεώρηση των επίμαχων διατάξεων, ήδη δε εκφράζει ικανοποίηση για την ευόδωση της μακράς σχετικής παρέμβασής του.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα 07-05-2021

Κορονοϊός κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα 07-05-2021 Κορονοϊός τα νέα κρούσματα 07/05/2021 στην Ελλάδα και οι …