Στις 900.000 οι συντάξεις που μειώνονται-Ποιοι χάνουν και πόσα


Περικοπές σε 900.000 κύριες συντάξεις το 2019 και μάλιστα με συνταγματική "βούλα", έρχονται τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις επικείμενες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Το αναπόφευκτο των κύριων συντάξεων παραδέχθηκε σε προχθεσινή συνέντευξη του και ο αρμόδιος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε πως από 1ης Ιανουαρίου 2019 (σ.σ. πρακτικά από τέλη Δεκεμβρίου 2018 καθώς οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβάλλονται νωρίτερα) "900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% σε σύνολο 2,9 εκατ. συντάξεων, όπως προκύπτει από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων".

Συνεπώς –όπως διευκίνισε ο ίδιος- η μείωση "δεν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους", αλλά "ένα 25% με 30% των καταβαλλόμενων συντάξεων".

Ο ίδιος δήλωσε πως "οι περικοπές (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ’’ .

Με άλλα λόγια τονίζει το "capital.gr", ο Τ. Πετρόπουλος, στο κομμάτι που αφορά το εύρος των περικοπών, διαφοροποιήθηκε από προηγούμενες δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές θα αφορούν συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, αν και η ίδια δεν διευκρίνισε αν αυτό αφορά το άθροισμα κύριας –επικουρικής σύνταξης ή μόνο το επίπεδο των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό "η μείωση έως 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα" και, έτσι, "δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων’’, ενώ θα υπάρξουν συντάξεις που θα μειωθούν "έως και 200 ευρώ το μήνα’’.

Ωστόσο, ο Τ. Πετρόπουλος, τόνισε πως "έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις συντάξεις". Και αυτό γιατί "το πλεόνασμα στην κοινωνική ασφάλιση θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και φέτος".

Οπότε, σύμφωνα με τον ίδιο "θα έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να προσεγγίσουμε ορισμένες πλευρές των συνεπειών με έναν καλύτερο τρόπο".

Παραπέρα, διευκρίνισε πως ‘’ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί τέλη Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί εντός του Δεκέμβρη. Εκεί θα κριθεί, τόνισε, τι ακριβώς θα συμβεί. Έτσι, τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές στις συντάξεις" .

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω περικοπές έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση από τον περσινό Μάιο.

"Όχημά" τους θα είναι η "προσωπική διαφορά" που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο "προσωπική διαφορά" νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλομένης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική –δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη-, τότε θα κοπεί.

Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης.

Αν "προσωπική διαφορά" είναι θετική -δηλαδή η επανυπολογισθεία σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλομένης- τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα.

Ωστόσο αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις. Πέραν αυτών αναπροσαρμογών, η κυβέρνηση, έχει ψηφίσει:

  • Το "πάγωμα" των ονομαστικών αυξήσεων σε όλες κύριες συντάξεις από το 2019 έως και το 2022.
  • Τη μείωση των "προσωπικών διαφορών" στις επικουρικές συντάξεις έως 18% το 2019.
  • Τη συνέχιση των μειώσεων στις συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τη 12η Μαΐου 2016.

Για τις αιτήσεις που έγιναν το 2017, ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει το 1/3 της "προσωπικής διαφοράς" αν αυτή ξεπερνά το 20%, για τις αιτήσεις του 2018 θα καλύπτει το ¼ , ενώ για τις αιτήσεις του 2019 δεν θα καλύπτεται καθόλου η "προσωπική διαφορά".

  • Την παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους των 664 ευρώ το 2019 και την πλήρη κατάργηση του 2020.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …