Υπό εξέταση ακόμα ένας φόρος! Αυτός του "πλούτου"

Φόρος στο σύνολο της περιουσίας αλλά με αφορολόγητα όρια και μειώσεις συντελεστών ακόμη και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προαναγγέλλονται μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για μια σημαντική φορολογική παρέμβαση προκειμένου να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα χρόνια μειώσεις συντελεστών για επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, παροχή φοροαπαλλαγών για επενδύσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου πολλές από τις οποίες έχουν αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνονται.

Στο φορολογικό τμήμα του αναπτυξιακού σχεδίου αναφέρεται με νόημα ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μια διατύπωση, που σύμφωνα με το "Έθνος" παραπέμπει στην τήρηση της θεσπισμένης για το 2020 μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Παράλληλα στις παρεμβάσεις μείωσης του φορολογικού βάρους περιλαμβάνεται επίσης:

  • Η θέσπιση ειδικών συμφωνιών σταθερού φορολογικού πλαισίου κυρίως στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον μεγάλων επενδύσεων.
  • Η παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
  • Επίσης περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του περιουσιολογίου.
  • Η περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία που ήδη αποδίδει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Η διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό απόκρυψης εισοδήμαατος.
  • Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα ενεργειακά προϊόντα και στα καπνικά.
  • Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με παρεμβάσεις όπως αυτή για τη φορολόγηση του εισοδήματος από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
  • Η ενσωμάτωση στην ελληνική φορολογική νομοθεσία όλων των οδηγιών του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης με πρακτικές όπως οι ενδοομιλικές συναλλαγές.
  • Η καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα για δικαιότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
  • Η κεντρική διαχείριση της βεβαίωσης και είσπραξης φόρων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η όλη διαδικασία και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα φόρων.
  • Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …