Πώς και πότε θα γίνει η αύξηση του Κατώτατου Μισθού

Σε μια κίνηση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αλλά και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία,αναμένεται να προχωρήσει εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση.  Με το μοντέλο που εφάρμοσε η Πορτογαλία, η κυβέρνηση μελετά να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν ήδη, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργείου Eργασίας να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο υπουργείο μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα αυτό, καθώς από την έξοδό της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αύξηση που «θα προσεγγίζει τις απώλειες» επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις. Προκειμένου μάλιστα να μη θεωρηθεί ότι επιδιώκεται οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός προς τους πιστωτές, ο κεντρικός σχεδιασμός αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, κατά την άφιξη τους στην Αθήνα στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 και στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Tο νέο σύστημα καθορισμού του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία με τα οποία η κυβέρνησή μας θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης, ενισχύοντας παράλληλα τη ζήτηση και συμβάλλοντας στην περαιτέρω απομείωση της ανεργίας» είχε πει η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιογλου.

Ωστόσο, όπως ακταλήγει το "newsbomb" δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους δανειστές, οι οποίοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …