Ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ

Τα πάνω κάτω στο χάρτη της αγοράς των ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Με βάση τις νέες τιμές θα υπολογιστεί φέτος μόνο ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι νέες τιμές θα λαμβάνονται υπόψη για όλους τους υπόλοιπους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, Τεκμήριο κατοικίας, ΦΠΑ στις νέες οικοδομές κλπ).

Η μεγαλύτερη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες 54% γράφτηκε στον Αγ. Νικόλαο στην Κρήτη όπου η κατώτερη τιμή από 650 ευρώ έκανε άλμα στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται αυξήσεις που φθάνουν μέχρι και 29% ακόμη και σε λαϊκές γειτονιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Μαλακάσα όπου η ανώτερη τιμή από 700 ευρώ το τετραγωνικό ανεβαίνει στα 900 ευρώ το τετραγωνικό, ακολουθεί το Πέραμα με αύξηση 25% με την κατώτερη τιμή ζώνης από 600 ευρώ το τετραγωνικό να αυξάνεται στα 750 ευρώ το τετραγωνικό και η Νέα Πέραμος με αύξηση 23% όπου η κατώτερη τιμή ζώνης από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανέβηκε στα 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που καταγράφουν αύξηση περιλαμβάνονται η Κερατέα με αύξηση 20%, το Ιλιον, ο Βύρωνας, ο Ωρωπός, ο Ασπρόπυργος.

  • Η ακριβότερη περιοχή του Λεκανοπεδίου είναι η Ηρώδου Αττικού όπου η αντικειμενική αξία ανέβηκε στις 9.000 ευρώ το τετραγωνικό από 8.500 ευρώ και αμέσως μετά ακολουθεί ο Λαιμός Βουλιαγμένης με 8.900 ευρώ από 8.800 ευρώ το τετραγωνικό.
  • Στο Κολωνάκι η ανώτερη τιμή ζώνης έκανε άλμα 21% καθώς από 7.000 ευρώ το τετραγωνικό αυξήθηκε στα 8.450 ευρώ το τετραγωνικό.
  • Σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου οι τιμές παραμένουν σταθερές ενώ στα ακριβά προάστια όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη και Κηφισιά οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν ακολουθώντας τις τιμές της αγοράς οι οποίες κατέρρευσαν στα χρόνια της κρίσης.
  • Στη Θεσσαλονίκη η ακριβότερη περιοχή εντοπίζεται στο πρώτο διαμέρισμα με τιμή ζώνης 4.850 ευρώ από 4.600 ευρώ το τετραγωνικό σήμερα. Σε πολλές περιοχές στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Κρήτη και Κυκλάδες

Αντίθετα μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στη Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου. Η μεγαλύτερη αύξηση 54% καταγράφεται στο Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Στις Κυκλάδες η μεγαλύτερη αύξηση 36% παρατηρείται στη Μύκονο όπου από 2.350 ευρώ το τετραγωνικό έφθασε στα 3.200 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις.

Με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στο πρώτο και το τρίτο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ, το "newsbeast" διευκρινίζει πως το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τις φωτιές που θα άναβαν στο φόρο οι νέες τιμές ζώνης αλλά δεν κατάφερε να εξαλείψει τις επιβαρύνσεις που έρχονται για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους.

Ο νέος λογαριασμός που θα δουν τον Αύγουστο δεν είναι αμελητέος

  • Συγκεκριμένα 737.709 θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ έως και 50 ευρώ,
  • Για 160.001 οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 50 και φτάνουν έως και τα 200 ευρώ,
  • Για 48.961 φορολογούμενους ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ θα είναι βαρύς καθώς θα πληρώσουν έξτρα φόρο για την ακίνητη περιουσία τους άνω των 200 ευρώ.
  • Για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα γράφει το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν με πέρυσι.

Πολλοί μάλιστα που θα δουν να μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους θα διαπιστώσουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο ύψος του. Μειωμένος φόρος θα προκύψει για περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικών προσώπων με μειωμένο φόρο.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι νέες τιμές ζώνης θα εφαρμόζονται για όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως φόρος μεταβίβασης, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά, τεκμήριο κατοικίας, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη. Δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους όλοι οι φόροι και τα τέλη εκτός του ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζονται με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει στους συμβολαιογράφους τους φορολογούμενους που θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων προκειμένου να βάλει στα ταμεία του όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …