Αγγίζουν τους 14.531 οι πλειστηριασμοί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών "eauction.gr", έχουν αναρτηθεί συνολικά 14.531 πλειστηριασμοί ενώ συνολικά για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί 938 κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, κ.α., εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 60% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται επιτυχώς, το 30% αναβάλλεται λόγω ρύθμισης και μόνο το 10% ματαιώνεται. Συνολικά έχουν γίνει 8.500 πλειστηριασμοί το τελευταίο 4μηνο.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε χαμηλές τιμές αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.

Έως το τέλος του έτους, έχουν προγραμματιστεί 5.648 πλειστηριασμοί, αν και τα στοιχεία αυτά αλλάζουν καθώς νέα ακίνητα προστίθενται από τις τράπεζες. Στους τέσσερις μήνες λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διαπιστώθηκε ότι οι μισοί περίπου από τους κόκκινους οφειλέτες σκοπίμως δεν πλήρωναν το δάνειό τους, αντί για 30% που υπολόγιζαν αρχικά οι τράπεζες.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου, όμως, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, καθώς οφειλέτες παντελώς εξαφανισμένοι πήγαν στο γκισέ της τράπεζας καταθέτοντας μετρητά για να σώσουν το ακίνητό τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπόμνημα Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για «κόψιμο» των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

«Η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθένα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και …