Καταδίκη της τραμπούκικης επίθεσης μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου


Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», εκπροσωπώντας πάνω από 3.500 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όλης της χώρας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκαν μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Σύρου, 14 εργαζόμενοι του Νεωρίου - μέλη του Παραρτήματός μας στο Ν. Κυκλάδων - από ομάδα μέχρι πρότινος συναδέλφων τους, επειδή τόλμησαν να αντιταχθούν στην εργοδοσία και θέλησαν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αξιώνοντας τη διατήρηση και μεταβίβαση της εργασιακής τους σχέσης στη διάδοχη κατάσταση που ακολουθεί τη συμφωνία μεταβίβασης του Ναυπηγείου.

Η τραμπούκικη επίθεση των δήθεν αγανακτισμένων προασπιστών των συμφερόντων της εργοδοσίας είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό, την εξύβριση και την απειλή των προσφευγόντων εργαζομένων του Νεωρίου, του Επιθεωρητή Εργασίας και ενός εκ των συμμετεχόντων δικηγόρου.

Οι 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς διεκδικώντας την αποσαφήνιση των επιχειρηματικών σχεδίων μεταβίβασης της Νεωρίου και φυσικά τη διατήρηση των εργασιακών τους σχέσεων στα διάδοχα σχήματα.

Αιτία του προπηλακισμού τους συνιστά το γεγονός ότι διεκδικούν την αναγνώριση της μεταβίβασης του Ναυπηγείου με τους εργαζομένους του και όχι χωρίς αυτούς. Είναι οι εργαζόμενοι που δεν δέχτηκαν, όπως τους ζητήθηκε, να υπογράψουν τον Μάρτιο του 2018 δήλωση ότι η εργασιακή τους σχέση έληξε αναδρομικά τον Απρίλιο του 2017!!!! Είναι οι εργαζόμενοι που δεν προτίθενται να επιτρέψουν στον αρχικό τους εργοδότη να φύγει χωρίς καμία υποχρέωση. Είναι τέλος αυτοί που δεν προτίθενται να συναινέσουν στο να αναλάβει το Ναυπηγείο ο νέος εργοδότης χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο.

Και ενώ αυτή είναι η εργατική διαφορά που συζητούνταν σήμερα, απέναντί τους οι προσφεύγοντες, παραδόξως, δεν βρήκαν μόνο την εργοδοσία, αλλά και πρώην συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν υπογράψει δήλωση αναδρομικής παραίτησης και έχουν συναινέσει να ικανοποιηθούν από κάποιον επενδυτή, ο οποίος όμως καμία έγγραφη δέσμευση δεν έχει αναλάβει. Πρόκειται για εργαζομένους του Νεωρίου, που ελπίζουν ότι μετά την οριστική μεταβίβαση θα απασχοληθούν στο ναυπηγείο. Γνωρίζουν άραγε ότι με το έγγραφο που υπέγραψαν λύουν μόνοι τους την εργασιακή τους σχέση με τον αρχικό τους εργοδότη, έχοντας χάσει κάθε προθεσμία διεκδίκησης των αποζημιώσεών τους; Γνωρίζουν ότι από το έγγραφο αυτό δεν προκύπτει καμία δέσμευση του επενδυτή για καταβολή των δεδουλευμένων τους; Γνωρίζουν ότι δεχόμενοι τη λύση των εργασιακών τους σχέσεων ένα χρόνο πριν σπάνε κάθε νομικό δεσμό με τον επιχειρηματία που θα αγοράσει το Ναυπηγείο και ως εκ τούτου κανείς δεν θα μπορεί να αξιώσει εργασία;;
Είναι αντιληπτό ότι στόχος για όλους τους εργαζομένους είναι η διατήρηση της θέσης εργασίας. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι πως σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης αυτό συνιστά, όχι ευχέρεια, αλλά εκ του νόμου προβλεπόμενη υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς.

Το θέμα του Νεωρίου το έχει αναδείξει το Σωματείο μας, ενώ για όσα έχουν γίνει εκεί, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τη σύγκλιση συμφιλιωτικής σύσκεψης, προκειμένου στα πλαίσια της επιχειρούμενης μεταβίβασης να υπάρξει διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Το αίτημά μας, όμως, δεν έγινε δεκτό.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι τεράστια, σε βαθμό ηθικής αυτουργίας. Χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία και παρά τις προειδοποιήσεις μας, αρνήθηκε την πραγματοποίηση συμφιλιωτικής διαδικασίας στην Αθήνα, ενώ δια μέσω του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, διακωμώδησε το αίτημα με «σχολιασμούς» στα social media και υπονόμευσε την καταγγελία του Συλλόγου και των Εργαζομένων, παραπέμποντας το σοβαρότατο αυτό θέμα στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου, όπου ήταν δεδομένο ότι λόγω του διαταραγμένου κλίματος δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί εργατική διαφορά.

Καλούμε την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου να επιληφθεί η ίδια προσωπικά της υπόθεσης, διότι η εικόνα του ξυλοδαρμού προσφευγόντων εργαζομένων και Επιθεωρητών Εργασίας, οι απειλές και το σπάσιμο γραφείων εντός των υπηρεσιών του Υπουργείου, εκθέτουν τη χώρα και την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα.

Η Εισαγγελία Κυκλάδων και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, θα πρέπει να λειτουργήσουν αποφασιστικά, εφαρμόζοντας το νόμο, ώστε οι υπεύθυνοι των επεισοδίων να οδηγηθούν άμεσα και στα πλαίσια του αυτοφώρου ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τέτοιου είδους ενέργειες δεν φοβίζουν και δεν τρομοκρατούν το Σύλλογο και τα μέλη μας, αντιθέτως μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …