Έλεγχος για "ξέπλυμα" ακόμα και σε συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής oδηγίας σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (oδηγία 2015/849).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέτρα δέουσας επιμέλειας προς διερεύνηση πιθανού ξεπλύματος, πρέπει να εφαρμόζονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα:

  1. σε κάθε περιστασιακή συναλλαγή μεταφοράς χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ,
  2. σε περιστασιακές συναλλαγές εμπόρων που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (μεμονωμένα ή αθροιστικά),
  3. σε συναλλαγές παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων άνω των 2.000.

Η αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αναλαμβάνει συμπληρώνει η "Καθημερινή", τη διερεύνηση και αξιολόγηση πιθανών ύποπτων συναλλαγών, που υποβάλλονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των πληροφοριών που διαβιβάζονται στην Αρχή από την αλλοδαπή.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος, η Αρχή μπορεί να διατάσσει άμεσα την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας, καθώς και να απαγορεύει τη διενέργεια της συγκεκριμένης συναλλαγής"

τη διερεύνηση και αξιολόγηση πιθανών ύποπτων συναλλαγών, που υποβάλλονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των πληροφοριών που διαβιβάζονται στην Αρχή από την αλλοδαπή.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή συνδέεται με ξέπλυμα χρήματος, η Αρχή μπορεί να διατάσσει άμεσα την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας, καθώς και να απαγορεύει τη διενέργεια της συγκεκριμένης συναλλαγής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …