"Ελιγμός" για την καταβολή κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών εισφορών

Tη δυνατότητα να μειώσουν κατά το ήμισυ τις ασφαλιστικές εισφορές τους όσοι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης, δίνει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Αναλυτικά, η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016 προβλέπει πως όσοι συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι, μπορούν να πετύχουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά 50%.

Η πρώτη εγκύκλιος του Μαρτίου του 2018 ανέφερε πως η διάταξη δεν έχει εφαρμογή σε απασχολούμενους συνταξιούχους.

Σε πρόσφατη τροποποιητική εγκύκλιο ωστόσο αναφέρεται πως στη διάταξη εμπίπτουν απασχολούμενοι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του χρόνου συνταξιοδότησης και ανάληψης της νέας εργασίας ή δραστηριότητας, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης πριν την συνταξιοδότησή τους. Δηλαδή, η επίμαχη 40ετία δεν μπορεί να συμπληρωθεί με χρόνο εργασίας μετά την συνταξιοδότηση.

Για παράδειγμα γιατρός του π. ΤΣΑΥ που έχει καταστεί συνταξιούχος με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης περί καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον απασχοληθεί εκ νέου».

Παρατάσεις
Στο μεταξύ, παρατείνεται έως και την Παρασκευή 6 Ιουλίου η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 των αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών. Ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα παραμένουν ενεργά μέχρι τις 6 του μήνα.

Παράταση έως 31 Ιουλίου δόθηκε και για παλιές οφειλές μηχανικών και αγροτών. Πρόκειται για οφειλές Α΄ εξαμήνου 2013 στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του δεύτερου 6μήνου του 2016 των αγροτών του πρ. ΟΓΑ. Δικαιώματα και ευεργετήματα παραμένουν ενεργά μέχρι τέλη Ιουλίου (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θέσεις εργασίας σε γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών

H Intersport προσλαμβάνει άτομα σε Αθήνα, Ρέθυμνο και Χαλκίδα. Πιο αναλυτικά, οι θέσεις είναι οι εξ..