Άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των Ελλήνων οι διακοπές

Όνειρο θερινής νυκτός, και μάλιστα στην κυριολεξία, έγιναν για αρκετούς συμπολίτες μας οι διακοπές κατά την περίοδο της κρίσης. Ολοένα και λιγότεροι Ελληνες κανόνιζαν διακοπές, ακόμη και για λιγότερες ημέρες, και υπό την προϋπόθεση ότι θα έβρισκαν τη διαμονή που άντεχε η οικονομική τους κατάσταση.

Αυτά δείχνουν τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών που είδαν την τελευταία περίοδο το φως της δημοσιότητας για τα χρόνια από το 2008 έως το 2016. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα που να καταγράφει στοιχεία για τις διακοπές των Ελλήνων για το 2017. Απομένει να φανεί, ωστόσο, εάν τα αρνητικά ρεκόρ ανατράπηκαν το 2017 και εάν φυσικά θα υπάξουν θετικές ειδήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα το 2018.

H ανάλυση του ΣΕΤΕ
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει έρευνα του ΣΕΤΕ, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018 και επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία από το 2008 μέχρι το 2016, ο εγχώριος τουρισμός έχει σημειώσει μείωση 66,7%. «Η τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση της δαπάνης του εγχώριου τουρισμού είναι η “Έρευνα Διακοπών” της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η εγχώρια τουριστική δαπάνη για ταξίδια άνω της 1 διανυκτέρευσης ήταν € 1.287 εκ. όταν για το 2015 ήταν € 1.264 εκ., δηλαδή αυξημένη κατά +1,8% σε σύγκριση με το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, η αντίστοιχη δαπάνη ήταν € 3.868 εκ. Δηλαδή, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε κατά περίπου -66,7%» αναφέρεται στην έρευνα.

Για τα ταξίδια με τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση, προκύπτει ότι:

Έτσι:

  • ο αριθμός των ταξιδίων μειώθηκε κατά -5,2%,
  • η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά +7,4%,
  • ενώ η συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά +1,8%.

Η ίδια εικόνα αναδεικνύεται και από τον ακόλουθο πίνακα για ταξίδια με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεταξύ 2015 και 2016, λόγω της κρίσης:

  1. ο αριθμός των ταξιδιών με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις μειώθηκε κατά - 3,4%,
  2. η ΜΚΔ ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά +6,8%,
  3. ως αποτέλεσμα, η συνολική δαπάνη αυξήθηκε κατά +3,2%.

Όπως αναφέρει η μελέτη του ΣΕΤΕ, «σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων εσωτερικού, το 2017 καταγράφεται μικρή αύξηση του εγχώριου τουρισμού σε σχεση με το 2016. Συνεπώς η ταξιδιωτική δαπάνη του εγχώριου τουρισμού για το 2017 εκτιμάται σε € 1.323 εκ., αυξημένη κατά 2,8% σε σχέση με το 2016».

Η έρευνα της Eurostat
Την ίδια ώρα, ενδιαφέροντα στοιχεία περιέχει και η έρευνα της Eurostat που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά το 2016. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 62% του πληθυσμού της ΕΕ (ηλικίας 15 ετών και άνω) πραγματοποίησε τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς σκοπούς. Το 50% έκανε τουλάχιστον ένα εσωτερικό τουριστικό ταξίδι με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Σχεδόν το ήμισυ (48%) των Ευρωπαίων που δεν πραγματοποίησαν κανένα ταξίδι ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει σε οικονομικούς λόγους. Το 20% ανέφερε προβλήματα υγείας, ενώ ένα άλλο 20% δεν έδωσε αιτιολογία.   Άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε κανένα ταξίδι περιελάμβαναν επαγγελματικές υποχρεώσεις και σπουδές.

Οσον αφορά την Ελλάδα η χώρα μας βρίσκεται στη λίστα με αυτές που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ανθρώπων που δεν έκαναν καθόλου διακοπές το 2016. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Eurostat το 64,4% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν έκανε κανένα τουριστικό ταξίδι το 2016. Σχεδόν 3 στους 4, 74,6%, δήλωσαν ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, ενώ το 17,6% επικαλέστηκε λόγους υγείας και ένα 10% δεν είχε κίνητρο. Επαγγελματικές ή υποχρεώσεις σπουδών κράτησαν τους Έλληνες μακριά από τις διακοπές σε ποσοστό 10,1% και οικογενειακές υποχρεώσεις σε 8,9%.

ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ  Eurostat


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση από τις προκριματικές εκλογές

Κομματικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως η συμμετοχή ξεπέρασε τον πήχη των 50.000 που …